FIFA vzniesla nárok na milióny od skorumpovaných funkcionárov

NETKY.SK • 16 Marec 2016, 13:15 • 2 min
FIFA vzniesla nárok na milióny od skorumpovaných funkcionárov

ŽENEVA - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) aj pod vedením nového prezidenta Gianniho Infantina zotrváva na postoji, že sa stala obeťou podvodu svojich funkcionárov, preto vzniesla nárok na desiatky miliónov dolárov získaných či vymáhaných americkými federálnymi úradmi.

slovakia

left justify in out

V utorok žiadosť prijali na úrade federálnej prokuratúry v New Yorku, ktorá rieši rozsiahlu korupčnú kauzu. Obsahuje 22 strán a FIFA v nej zdôvodňuje, prečo by mala dostať časť z peňazí. Američania už vymohli 190 miliónov dolárov od osôb, ktoré sa priznali k podvodom. Ďalšie pokuty zrejme padnú v rámci vymeriavania trestov a po pojednávaniach s funkcionármi, ktorí sa zatiaľ odmietli priznať.


"Odsúdení a obvinení zneužili dôveru, ktorú do nich FIFA a iné futbalové organizácie vkladali, čím napáchali vážne a trvalé škody na povesti FIFA. Peniaze, ktorými sa obohatili, patrili svetovému futbalu a boli určené na rozvoj a propagáciu odvetvia. FIFA ako riadiaci orgán chce financie späť a bude sa o ich vrátene usilovať bez ohľadu na to, ako dlho to potrvá," vyhlásil v stredu Infantino.


Z dostupných materiálov vyplýva, že FIFA žiada konkrétne 28,2 milióna USD z výplat, odmien, nákladov na letenky a diét, ktoré uhradila skorumpovaným funkcionárom. O ďalších 10 miliónov USD ju údajne tieto osoby "okradli" na úplatkoch pre členov výkonného výboru za výber Juhoafrickej republiky ako dejiska majstrovstiev sveta 2010. FIFA týmto konštatovaním prvý raz otvorene priznala, že prvé MS na africkom kontinente boli kúpené. Strešný orgán svetového futbalu si tiež činí nárok na kompenzáciu za výdavky na právne služby spojené s vyšetrovaním švajčiarskych a amerických úradov od mája uplynulého roka a napokon na odškodnenie za vážne poškodenie povesti, ako aj za úplatky a provízie pri predaji televíznych práv opierajúce sa o hodnotu značky FIFA.


"FIFA sa dostala do povedomia verejnosti pre úplatkárstvo a korupciu obžalovaných, nie pre množstvo pozitívnej práce, ktorú vykonala. FIFA má právo na náhradu za ujmu, ktorú utrpela v obchodných vzťahoch, na reputácii a na duševnom vlastníctve," uvádza sa v žiadosti.


FIFA vyrukovala s konkrétnymi číslami pri menách jednotlivých aktérov korupčnej aféry. Miliónové hodnoty sú spojené s Američanom Chuckom Blazerom a Jackom Warnerom z Trinidadu a Tobaga, o ktorom sa v dokumente otvorene píše, že si nechal zaplatiť milión USD za podporu Monaka pri výbere organizátora MS 1998 a ďalších 10 miliónov USD zinkasoval prostredníctvom FIFA od Juhoafrickej republiky za pridelenie MS 2010.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies