FIFA vyšetrovanie čakala, prekvapilo ju načasovanie

NETKY.SK • 27 Máj 2015, 13:54 • 2 min
FIFA vyšetrovanie čakala, prekvapilo ju načasovanie

ZÜRICH - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) čakala zásah švajčiarskych orgánov v súvislosti s korupčným správaním funkcionárov, prekvapujúce bolo iba načasovanie. Polícia zadržala sedem osôb dva dni pred začiatkom 65. kongresu FIFA v Zürichu a v ten istý deň federálna švajčiarska prokuratúra začala trestné stíhanie v súvislosti s udelením práv organizátorov majstrovstiev sveta 2018 Rusku a 2022 Kataru.

slovakia

left justify in out

Hovorca FIFA Walter de Gregorio na zvolanej tlačovej konferencii postavil FIFA do roly obete a poškodenej strany oboch káuz. Voľby prezidenta FIFA sa podľa neho uskutočnia podľa plánu v piatok 29. mája. De Gregorio zároveň vylúčil možnosť opakovanej voľby dejísk MS 2018 a 2022. Mená zadržaných neprezradil, zverejnila ich však americká strana.

 

FIFA čelí dvom rôznym kauzám so spoločným menovateľom - korupciou. Prvá sa týka výberu dejísk majstrovstiev sveta 2018 a 2022 a vyšetrujú ju švajčiarske orgány, do druhej je zapletená Futbalová konfederácia Strednej a Severnej Ameriky a karibskej oblasti (CONCACAF) a prípad vyšetruje úrad federálneho žalobcu v newyorskom východnom obvode.

 

Federálna švajčiarska prokuratúra v stredu 27. mája začala trestné stíhanie v súvislosti s udelením práv organizátorov MS 2018 Rusku a 2022 Kataru. Konanie je namierené proti "neznámym páchateľom podozrivým z protiprávneho riadenia a prania špinavých peňazí". Švajčiarske úrady v stredu zadržali elektronické údaje a dokumentáciu počas razie v zürišskom sídle Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Polícia sa chystá vypočuť desať členov výkonného výboru FIFA, ktorí v decembri 2010 hlasovali v Zürichu za dejiská oboch šampionátov. Podozrenie z korupcie pri voľbe organizátorov MS 2018 a 2022 vyšetrovala aj etická komisia FIFA, ale bez zásadných zistení či trestov. Na základe správy o vyšetrovaní FIFA ešte 18. novembra 2014 podala vo veci trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

 

V druhej kauze konalo švajčiarske ministerstvo spravodlivosti na základe žiadosti Spojených štátov amerických o extradíciu, teda vydanie osôb jedným štátom druhému na trestné stíhanie. Zatýkaniu predchádzala prehliadka luxusného zürišského hotela Baur au Lac, v ktorom sa v decembri 2010 odohrávalo intenzívne lobovanie pred neslávne známou voľbou dejísk majstrovstiev sveta 2018 a 2022. Zadržaní sú v USA podozriví z prijímania či poskytovania úplatkov a provízií v miliónoch dolárov v období od začiatku 90. rokov minulého storočia až po súčasnosť. Peniaze údajne putovali práve cez americké banky. Obvinených je celkovo 14 osôb. Vo Švajčiarsku zatkli aj viceprezidentov FIFA Jeffreyho Webba z Kajmanských ostrovov a Eugenia Figuereda z Uruguaja. Medzi zadržanými sú tiež prezident Kostarickej futbalovej federácie Eduardo Li, ďalej Júlio Rocha z Nikaraguy, Costas Takkas z Veľkej Británie, Rafael Esquivel z Venezuely a José María Marín z Brazílie. Ďalší obvinení ešte nepricestovali do Zürichu. Všetci majú napojenie na CONCACAF.

 

"Obvinenie sa týka korupcie, ktorá sa rozmohla, je systematická a hlboko zakorenená v zahraničí aj v USA. Prenikla do dvoch generácií futbalových funkcionárov, ktorí zneužili svoje postavenie na obohacovanie v miliónoch dolárov na províziách či úplatkoch," uvádza sa vo vyjadrení americkej generálnej prokurátorky Loretty E. Lynchovej. Celkovo bolo v hre viac ako 100 miliónov dolárov. "Zástupcovia mediálnych spoločností a iných firiem sú podozriví, že zaplatili futbalovým funkcionárom a ľuďom z organizácií podliehajúcim FIFA viac ako sto miliónov dolárov. Pravdepodobne za to získali mediálne, marketingové a sponzorské práva na futbalové turnaje v USA a Latinskej Amerike," referovalo švajčiarske úrady.

 

Hlavným bodom kongresu budú voľby prezidenta FIFA. Favoritom je doterajší líder organizácie Sepp Blatter, ktorého vyzve jordánsky princ Ali bin Al-Husejn. Blatterovi vyčítajú kritici spojenie s korupčnými aférami vo FIFA. Švajčiar nie je medzi zadržanými. "Nemá s tým nič spoločné. Snažíme sa od polície dozvedieť viac," tvrdil De Gregorio. Blatter sa v stredu zúčastnil na stretnutí Africkej futbalovej konfederácie, ktoré sa uskutočnilo v inom zürišskom hoteli.

 

Blatter je vraj napriek okolnostiam pred kongresom pokojný. "Faktor stresu je o niečo silnejší ako včera, ale on dobre vie, že sa ho to netýka. Od radosti vo svojej kancelárii netancuje," povedal De Gregorio. Blatterov konkurent Al-Husejn hovoril o smutných správach pre FIFA.

 

"Mám informácie len z médií. Neviem o tom nič viac. Je to nepríjemné, určite to poznačí priebeh kongresu a jeho atmosféru. Ak nie je dôkaz, tak sa mi ťažko vyjadruje na túto tému," zareagoval na správy zo Švajčiarska pre Rádio Slovensko prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies