FIFA trestala za maky, divákov aj neoprávnený štart

NETKY.SK • 19 December 2016, 15:05 • 2 min
FIFA trestala za maky, divákov aj neoprávnený štart

ZÜRICH - Disciplinárna komisia Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) rozdávala tresty za priestupky v zápasoch kvalifikácie majstrovstiev sveta 2018 a v prípravných stretnutiach, pričom splnila aj hrozby voči britským asociáciám a ich červeným makom.

slovakia

left justify in out

Najhoršie z nich obišlo Anglicko, ktoré za počínanie v súboji "slovenskej" F-skupiny kvalifikácie vo Wembley proti Škótsku zaplatí 45-tisíc švajčiarskych frankov. Hostitelia majú niesť následky za červené maky na rukávoch hráčov ako tradičný britský hold vojakom z I. svetovej vojny. FIFA trvá na tom, že išlo o porušenie pravidla o zákaze politických, náboženských, osobných či obchodných odkazov na oficiálnom futbalovom výstroji.

 

Angličania žiadali o výnimku, ale neuspeli, rovnako ako Škóti, ktorí dostali pokutu 20-tisíc švajčiarskych frankov. Podobne pochodili ďalšie britské výbery. Walesania majú za súboj so Srbskom pykať 20-tisícovou, Severní Íri za zápas s Azerbajdžanom 15-tisícovou sankciou. Írska asociácia príde o 5000 eur za podobný priestupok v prípravnom stretnutí proti Švajčiarsku. Hráči domáceho výberu nastúpili 25. marca v Dubline s nášivkami pripomínajúcimi výročie Veľkonočného povstania proti britskej nadvláde z roku 1916.

 

"Týmito rozhodnutiami nemienime odsudzovať alebo spochybňovať špecifické formy spomienkových akcií. Hlboko si vážime význam takýchto momentov v jednotlivých krajinách, každý má svoju históriu a pozadie. Zároveň však musíme rešpektovať princíp neutrálneho a rovnoprávneho uplatňovania pravidiel pre všetkých 211 členských asociácií FIFA. Týka sa to aj prísneho zákazu politických či náboženských symbolov. Na futbalovom štadióne a na ihrisku je miesto iba pre šport, nič iné," vysvetlil na oficiálnom webe FIFA šéf disciplinárnej komisie Claudio Sulser.


Trestom neunikli ani ďalšie asociácie. Čilská reprezentácia si nezahrá dva domáce súťažné zápasy na Estadio Nacional Julio Martínez Prádanos v Santiagu a zaplatí 30-tisíc švajčiarskych frankov za homofóbne pokriky divákov. Dvojzápasový dištanc pre svoj Národný štadión v Bukurešti inkasovalo Rumunsko spolu s pokutou 95-tisíc švajčiarskych frankov za výtržnosti počas stretnutia s Poľskom. Polovica dištancu je s podmienkou na dva roky. Honduras má za incidenty zo stretnutia s Panamou zatvorený štadión v San Pedro Sula na jeden zápas, zaplatí 40-tisíc švajčiarskych frankov.


S finančnými trestami vyviazli Grécko (80-tisíc švajčiarskych frankov za zápas s Bosnou a Hercegovinou), Ukrajina (60-tisíc za zápas so Srbskom), Poľsko (35-tisíc), Argentína (30-tisíc), Bosna a Hercegovina (25-tisíc), Kolumbia (25-tisíc), Panama (25-tisíc), Mexiko (20-tisíc) a Venezuela (20-tisíc). V ohrození je tiež Mexiko.


Za neoprávnený štart hráča Henryho Luito’a Samuela Fa’aroda v zápase oceánskej časti kvalifikácie MS 2018 proti Tahiti zo 7. novembra 2016 FIFA skontumovala výsledok na 0:3 v neprospech hosťujúcich Šalamúnových ostrovov a pridala aj pokutu 6000 švajčiarskych frankov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies