FIFA schválila rezolúciu proti rasizmu a diskriminácii

NETKY.SK • 31 Máj 2013, 12:01 • 2 min
FIFA schválila rezolúciu proti rasizmu a diskriminácii

PORT LOUIS - Delegáti 63. kongresu Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) v maurícijskom Port Louis prijali rezolúciu o boji proti rasizmu a diskriminácii. Dokument, ktorý nadväzuje na rezolúciu z Buenos Aires 2001, obsahuje tri základné piliere - výchovný, preventívny a sankčný.

slovakia

left justify in out

V rámci výchovnej kapitoly FIFA ukladá organizátorom súťaží a podujatí vypracovať konkrétny akčný plán, ako chcú čeliť problémom so všetkými formami rasizmu a diskriminácie medzi hráčmi, funkcionármi a fanúšikmi. 

Prevencia má spočívať predovšetkým vo vzniku štatútu špecializovaného pozorovateľa, ktorý bude priamo na štadiónoch monitorovať prejavy rasovej a inej neznášanlivosti, pomôže rozhodcom riešiť takéto situácie a predloží o nich dôkazový materiál. 

Zásadný význam má rezolúcia vo sfére trestov. Odvoláva sa síce na disciplinárny poriadok FIFA, ale vyžaduje jeho prísnejšie dodržiavanie a v záujme jednotného výkladu špecifikuje postup. Pokiaľ ide o fanúšikov, za prvý a menší prejav rasizmu bude nasledovať varovanie a pokuta, prípustný je aj zákaz vstupu divákov na zápas. Opakované a vážnejšie prípady sa môžu trestať odrátaním bodov, vylúčením či zostupom do nižšej súťaže. Každý hráč, člen realizačného tímu, funkcionár či rozhodca, ktorý sa bude správať diskriminačne, bude pykať najmenej päťzápasovým dištancom. Individuálny trest sa môže kombinovať so zatvorením brán štadióna. 

Minulú týždeň rezolúciu proti rasizmu prijal aj kongres Európskej futbalovej únie (UEFA), v oblasti sankcií je ešte prísnejšia. Za rasistické prejavy svojich priaznivcov bude každý európsky tím pykať po prvom priestupku čiastočným uzavretím štadióna, po druhom diváci nebudú mať prístup na tribúny vôbec a klub zaplatí pokutu 50-tisíc eur. Ak sa previní rasovo diskriminačným správaním hráč alebo funkcionár, nasledovať bude minimálne desaťzápasový dištanc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona