FIFA potvrdila februárový termín kongresu i voľby prezidenta

NETKY.SK • 20 Október 2015, 14:33 • 2 min
FIFA potvrdila februárový termín kongresu i voľby prezidenta

ZÜRICH - Voľba prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) sa uskutoční podľa pôvodného plánu 26. februára budúceho roka. FIFA to potvrdila v utorok po zasadnutí výkonného výboru.

slovakia

left justify in out

Nástupcu odstupujúceho šéfa Seppa Blattera zvolia na mimoriadnom kongrese v Zürichu. Jeho delegáti majú zároveň prijať kľúčové opatrenia v boji proti korupcii v súvislosti so škandálmi, ktorým momentálne FIFA čelí. Otázna zostáva kandidatúra prezidenta Európskej futbalovej únie UEFA Michela Platiniho. Najhorúcejšieho adepta na uvoľnený post po Blatterovi totiž suspendovali pre podozrivé transakcie z minulosti.

 

Blatter pôsobil na čele organizácie viac ako 17 rokov, až kým ho začiatkom októbra etická komisia rovnako ako Platiniho na 90 dní nesuspendovala. Platini sa proti suspendácii odvolal a v prípade, že neuspeje v odvolacom senáte FIFA, je pripravený obrátiť sa aj na Športový arbitrážny súd.

 

Blatter ani Platini sa v utorok pre suspendáciu nemohli zúčastniť na zasadnutí exekutívy. Dištanc im vyprší 6. januára, etická komisia ho potom môže predĺžiť o ďalších 45 dní do 20. februára, čo je iba šesť dní pred voľbou prezidenta.

 

Možnou zmenou v stanovách na kongrese budú aj obmedzenie veku kandidátov na post prezidenta FIFA i časové obmedzenie jeho funkčného obdobia. Exekutíva v utorok privítala návrh, aby prezident zastával svoju funkciu maximálne 12 rokov. Vekový limit pre hlavu organizácie i členov výkonného výboru by mal byť 74 rokov.

 

Výkonný výbor FIFA by sa mal v budúcnosti premenovať na "Radu FIFA". Platy najvyšších funkcionárov chce organizácia zverejniť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies