FIFA odstavila generálneho sekretára Valckeho

NETKY.SK • 18 September 2015, 09:53 • 2 min
FIFA odstavila generálneho sekretára Valckeho

ŽENEVA - Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter zostal bez svojej pravej ruky - vo štvrtok dočasne zastavili výkon funkcie generálnemu sekretárovi Jéromovi Valckemu. FIFA nariadila etickej komisii, aby vyšetrila obvinenia, že sa Francúz obohacoval na kupčení so vstupenkami na zápasy majstrovstiev sveta. Valcke bol podobne ako Blatter na odchode z úradu, ale obaja mali opustiť štruktúry FIFA až po mimoriadnych voľbách prezidenta 26. februára 2016.

slovakia

left justify in out

"Generálny sekretár Jérome Valcke bol s okamžitou platnosťou odvolaný a zbavený svojej funkcie až do vyriešenia celej záležitosti. FIFA vzala na vedomie sériu obvinení voči generálnemu sekretárovi a požiadala etickú komisiu o vyšetrovanie," uvádza sa vo vyhlásení riadiaceho orgánu svetového futbalu.

 

Odvolanie prišlo v čase, keď sa mal Valcke v Moskve zúčastniť na piatkových oslavách spojených s odpočítavaním záverečných 1000 dní do otvorenia MS 2018 v Rusku.

 

Bývalý pracovník televízie a obchodník v športovom marketingu doplatil na obvinenie niekdajšieho partnera FIFA pre distribúciu vstupeniek, že na vlaňajších majstrovstvách sveta v Brazílii predával lístky najvyššej kategórie za trojnásobok ich ceny. Informácie o existencii takejto zmluvy potvrdil pracovník marketingu Benny Alon. Podľa neho išlo dovedna o 8750 vstupeniek na zápasy MS 2010 a 2018. Valcke sa mu vraj v emailoch zdôveril, že peniaze z budúceho predaja považuje za prilepšenie k penzii. Jeho newyorskí právnici obvinenia popierajú.

 

Kariéra 55-ročného Valckeho vo FIFA si už jeden pád pamätá. V roku 2006 ho prepustili ako riaditeľa marketingu, keď musela FIFA 90 miliónmi dolárov urovnať spor so sponzorom MasterCard pre podpis zmluvy s konkurenčnou Visa. Newyorský sudca, ktorý vtedy žalobu riešil, vyslovil výhrady k morálnym kvalitám Valckeho obchodných metód. O niekoľko mesiacov však bol Francúz späť, a to ako generálny sekretár novozvoleného prezidenta Blattera.

 

Valckeho pozícia sa otriasla až spolu s Blatterovou po prevalení korupčných afér v máji a júni tohto roka. Denník New York Times vtedy vyrukoval s informáciou, že to bol práve on, kto v roku 2008 stál za podozrivým prevodom 10 miliónov amerických dolárov na účet kontrolovaný vtedajším prezidentom Futbalovej konfederácie Strednej a Severnej Ameriky a karibskej oblasti (CONCACAF) Jackom Warnerom. Americkí vyšetrovatelia tvrdia, že peniaze boli úplatkom za tri hlasy vrátane Warnerovho pri výbere Juhoafrickej republiky za organizátora majstrovstiev sveta 2010. Valcke sa bránil, že nemal oprávnenie na platbu, a odmietol vyvodiť osobnú zodpovednosť. Až koncom júla vyhlásil, že funkciu odovzdá po voľbách nového prezidenta FIFA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona