FIFA dostala pochvalu od WADA

NETKY.SK • 19 Jún 2014, 13:18 • 2 min
FIFA dostala pochvalu od WADA

SAO PAULO - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) si šplhla u Svetovej antidopingovej agentúry (WADA).

slovakia

left justify in out

Otestovala alebo otestuje krv a moč všetkých účastníkov XX. majstrovstiev sveta v Brazílii. WADA tento historický počin kladie za vzor všetkým ostatným športovým federáciám.

"Prvý raz v dejinách významného športového odvetvia podstúpili ešte pred začiatkom veľkého podujatia systematickú kontrolu všetci účastníci. Na základe parametrov vzoriek moču a krvi zostavili ich individuálne biologické profily. Vyzývame aj ostatné športy, aby nasledovali tento príklad a zaviedli princíp biologických pasov, pretože tým chránia práva čestných športovcov," cituje web insidethegames.biz generálneho riaditeľa WADA Davida Howmana. 

 

Pred začiatkom MS 2014 prešlo antidopingovou kontrolou 800 futbalistov, čo predstavuje 91,5 percenta mien z konečných nominácií. Zvyšní sa podrobia testom v priebehu turnaja. Analýza močových a krvných vzoriek, ktorú vykonali v akreditovanom laboratóriu vo švajčiarskom Lausanne, nepreukázala žiadnu zakázanú látku. 

 

"Sme na náš antidopingový program hrdí," uviedol šéf lekárskej komisie FIFA Michel D'Hooghe. Po všetkých zápasoch navyše náhodne vyberú pre testovanie po dvoch aktéroch z každého tímu. 

 

Vzorky z Brazílie letecky prepravujú v špeciálnych chladiacich boxoch do Lausanne. FIFA a tunajšie pracovisko s akreditáciou WADA zápasia od začiatku turnaja s časom, aby analýza bola hotová ešte pred ďalším stretnutím tímu daného hráča. Do tejto šibeničnej situácie dostalo organizátorov laboratórium v Riu de Janeiro, ktoré pre opakované nedostatky prišlo o akreditáciu WADA. Zvýšené náklady na prepravu dosiahnu štvrť milióna amerických dolárov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies