FIFA dala prírode košom, pásovec nič nedostane

NETKY.SK • 1 Júl 2014, 14:38 • 2 min
FIFA dala prírode košom, pásovec nič nedostane

RIO DE JANEIRO - Reprezentuje futbalové majstrovstvá sveta, ale vyjde na psí tridsiatok. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) sa nedohodla s ochranárskou skupinou Caatinga Association na finančnom príspevku na záchranu pásovca trojpásového, ktorý sa stal predlohou pre maskota šampionátu v Brazílii.

slovakia

left justify in out

"Snaha bola, ale narazili sme na nezáujem druhej strany o spoluprácu. Sme síce bohatá organizácia a majstrovstvá sveta generujú mnoho finančných zdrojov, ale tie nie sú neobmedzené," tvrdí šéf FIFA pre firemnú a spoločenskú zodpovednosť Federico Addiechi s odvolaním sa na stovky podobných žiadostí.

 

Caatinga Association a americká Nature Conservancy sa aktívne angažovali pri výbere motívov na maskota podujatia, ktorý dostal do vienka aj ekologické meno Fuleco, ale od FIFA si sľubovali viac. Inštitúcia, ktorá na MS 2014 zarobí za celý štvorročný cyklus 5 miliárd dolárov, ponúkla podporu vo výške 135-tisíc USD. Vraj je to asi desatina toho, čo stála desaťročná snaha o zaradenie vzácneho cicavca na zoznam ohrozených druhov. 

 

"Dali sme FIFA niekoľko konkrétnych návrhov, ale neprišla žiadna pozitívna odpoveď. Pásovec je symbol majstrovstiev sveta. Pomohol spropagovať podujatie na celom svete. Mali by mu to vrátiť. Doteraz sa tak nestalo," sklamane konštatoval riaditeľ Caatinga Association Rodrigo Castro. 

 

Pásovec trojpásový je vzácny druh cicavca, ktorý už považovali za vyhubený. Keď sa nachádza v ohrození, dokáže sa zvinúť do klbka pripomínajúceho loptu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies