FIFA chce organizovať MS každé dva roky, návrh sa stretol s obrovským odporom

NETKY.SK • 19 Október 2021, 16:50 • 2 min
FIFA chce organizovať MS každé dva roky, návrh sa stretol s obrovským odporom

ZÜRICH – Svetová futbalová federácia FIFA pobúrila svojím najnovším návrhom futbalovú verejnosť, ako aj niekoľko významných organizácií. Predstavitelia federácie chcú skrátiť štvorročný cyklus majstrovstiev sveta o polovicu.

slovakia

left justify in out

Hlavným podporovateľom kontroverznej novinky je predseda FIFA Gianni Infantino, s ktorým súhlasí aj riaditeľ globálneho rozvoja Arséne Wenger. Obaja presadzujú myšlienku, že by dvojročný formát svetového šampionátu priniesol hráčom a tímom možnosť hrať viac významných zápasov, pozitívne by ovplyvnil rozvoj mladých talentov a na celosvetovej úrovni by mohol napumpovať do rozvojových programov viac peňazí. Kritici však tvrdia, že by takýto model uškodil prestíži turnaja, preťažil už tak vyčerpaných futbalistov, navyše by sa poškodila rovnováha medzi klubovým a medzinárodným futbalom.

 

 

Proti je napríklad európska asociácia UEFA, ktorá už stihla pohroziť prípadným bojkotom majstrovstiev, ako aj juhoamerická konfederácia CONMEBOL. Negatívne stanovisko takisto zaujala hráčska asociácia FIFPRO.

 

Aktuálna diskusia o majstrovstvách sveta zatienila revíziu medzinárodného kalendára, ktorý určuje, kedy musia kluby uvoľňovať svojich hráčov na reprezentačné zrazy. Súčasný kalendár vyprší v roku 2024 a objavujú sa názory, že je aktuálny systém zastaralý, pretože vyžaduje, aby hráči cestovali na reprezentačné zápasy minimálne štyrikrát v priebehu ligovej sezóny. FIFA navrhla efektívnejšie riešenie, ktoré je spojené s odohraním kvalifikácie na tzv. miniturnaji počas jedného mesiaca.

 

 

Infantino je kritizovaný aj kvôli tomu, že od roku 2026 presadil rozšírenie účastníkov vrcholového turnaja z doterajších 32 na 48. „Keď sa pred sto rokmi rozhodli, že sa budú MS hrať každé štyri roky, FIFA mala 40 členov. Dnes ich je 211 a našou úlohou je, aby bol futbal globálny,“ vyjadril sa.

 

Proti skrátenému cyklu sa ohradil aj vicemajster sveta z roku 2018 Luka Modrič, ktorý je dlhoročnou oporou chorvátskeho národného výberu. „Hrať majstrovstvá sveta každé dva roky nedáva zmysel. Šampionát je výnimočný práve kvôli tomu, že sa hrá raz za štyri roky. Ten nápad sa mi nepáči, nás sa ale nikto na názor nepýta. Všetci idú podľa seba a nezaujíma ich, čo si myslia hráči a tréneri.“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies