FIFA čelí kríze po Garciovom odstúpení, zvolala exekutívu

NETKY.SK • 18 December 2014, 16:09 • 2 min
FIFA čelí kríze po Garciovom odstúpení, zvolala exekutívu

MARRÁKEŠ - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) zvolala na štvrtok krízové zasadnutie svojho výkonného výboru.

slovakia

left justify in out

Lídri svetového futbalu budú hľadať východisko zo situácie, ktorú nastolilo stredajšie odstúpenie Michaela Garciu z postu šéfa vyšetrovacej komory etickej komisie FIFA. Americký prokurátor zložil svoju funkciu na protest proti utorkovému zamietnutiu jeho odvolania proti záverom vedúceho súdnej komory Joachima Eckerta v korupčnej kauze s voľbou organizátorov majstrovstiev sveta 2018 a 2022. FIFA jeho odvolanie označila za neprípustné. "Eckertovo rozhodnutie ma síce pripravilo o vieru v nezávislosť súdnej komory, ale k záveru, že moja rola v tomto procese sa skončila, viedol nedostatok líderstva v rámci FIFA," uviedol Garcia vo svojom komuniké a nemenej kriticky dodal: "Žiadny autonómny riadiaci výbor, vyšetrovateľ či rozhodcovský panel nemôže zmeniť vnútornú kultúru nejakej organizácie."

 

Garcia napadol verdikty Eckerta, ktorý v novembri skonštatoval, že nenašiel dôkazy svedčiace o úplatkoch či zákulisných dohodách a nevidí žiaden dôvod na opakovanie celého procesu výberu dejísk oboch šampionátov. Eckert od začiatku septembra študoval 430-stranovú Garciovu správu, ktorej obsah zostal utajený. Tvrdí, že dôveryhodnosť volieb sa nenarušila a nevyvstala potreba revidovať výsledky. Garcia zastáva názor, že Eckertove závery sú neúplné a nesprávne. 

 

Garciov názor na FIFA ide do sveta. Bývalý viceprezident Interpolu sa ako prokurátor podieľal na vyšetrovaní teroristického útoku na Svetové obchodné centrum z roku 1993 či kauzy s ruským obchodom so zbraňami. 

 

V rámci FIFA sa už dlho diskutuje o otázke, či sa má Garciova správa zverejniť. V odpovedi na ňu sa rozchádza aj 27 členov exekutívy, z ktorých traja čelia obvineniam z neetického správania. 

 

Krízové zasadnutie by sa malo zaoberať tiež prípravami Ruska na MS 2018, ktoré sú ohrozené rýchlym pádom kurzu rubľa. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona