FIFA by pomohla uznávaná osobnosť

NETKY.SK • 16 Júl 2015, 09:50 • 2 min
FIFA by pomohla uznávaná osobnosť

ŽENEVA - Cesta z morálnej krízy v Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA) by podľa organizácie Transparency International (TI) mohla viesť cez dôslednú a nezávislú reformu pod kuratelou "významnej verejnej osobnosti".

slovakia

left justify in out

Pred budúcotýždňovým zasadnutím výkonného výboru FIFA, z ktorého by okrem iného mal vzísť termín nových volieb prezidenta, zverejnilo TI výzvu s názvom "Give Back the Game - How to Fix FIFA" (Vráťte nám hru - Ako napraviť FIFA). Podobný názor zaznel nedávno z Holandska, kde navrhujú postaviť na čelo strešnej organizácie bývalého generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov Kofiho Annana. TI v štvorstranovom dokumente neodporúča žiadne konkrétne meno.

 

"FIFA sa riadi pokrútenou demokraciou, ktorá si žiada urýchlenú nápravu. FIFA potrebuje skutočne nezávislú reformnú komisiu vedenú spoločensky významnou osobnosťou, ktorá by na proces dohliadala," uviedla TI, ktorú v roku 2011 prezident FIFA Sepp Blatter prizval k reforme, tá však neviedla k žiadnym zásadným zmenám. Blatter vtedy operoval menom uznávaného amerického diplomata Henryho Kissingera. Namiesto toho FIFA menovala poradnú komisiu na čele so švajčiarskym profesorom práv a bývalým vyšetrovateľom OSN Markom Piethom, ktorého kľúčové odporúčania však vedenie ignorovalo. Pieth napríklad navrhoval časový limit na výkon vrcholných funkcií, nezávislých riaditeľov v exekutíve, hĺbkové vnútorné kontroly a zverejnenie platov funkcionárov. Nič z toho sa neuskutočnilo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies