Fidži si ponechá súčasnú štátnu zástavu; prispel k tomu aj olympijský úspech

NETKY.SK • 18 August 2016, 13:59 • 2 min
Fidži si ponechá súčasnú štátnu zástavu; prispel k tomu aj olympijský úspech

SYDNEY - Oceánsky ostrovný štát Fidži nebude pokračovať v iniciatíve za zmenu svojej štátnej zástavy. Vyhlásil to dnes fidžijský premiér Frank Bainimarama, ktorého slová citovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

V platnosti teda zostáva súčasná zástava, ktorej súčasťou je zmenšená verzia britskej zástavy Union Jack. Tá sa nachádza v ľavom hornom rohu aj na zástavách niekoľkých ďalších bývalých britských dŕžav vrátane Austrálie či Nového Zélandu.

 

"Hoci som presvedčený, že je treba nahradiť niektoré koloniálne symboly zástavy pôvodnými prvkami vyjadrujúcimi našu prítomnosť a budúcnosť, vláda nepovažuje jej zmenu v dohľadnej dobe za potrebnú," vyhlásil Bainimarama. Náklady na zmenu štátnej zástavy by totiž boli pomerne vysoké, pričom by sa tieto prostriedky dali lepšie využiť na odstraňovanie škôd, ktoré tento rok napáchal vo Fidži cyklón, uvádza sa ďalej vo vyhlásení premiéra.

 

Tropická búrka Winston pripravila vo februári o život vyše 40 ľudí a tisícky ďalších zanechala bez strechy nad hlavou.

 

Terajšiu štátnu zástavu zaviedli v roku 1970, keď Fidži získalo nezávislosť od Británie. Bainimaramu podľa vlastných slov dojalo, ako Fidžijčania so zástavou oslavovali zlatú a historicky prvú olympijskú medailu, ktorú minulý týždeň vybojoval fidžijský národný tím sedmičkového ragby v brazílskom Riu de Janeiro.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies