Fidesz žiada preveriť opodstatnenie domácej väzby Slovenky Evy Varholíkovej

NETKY.SK • 3 December 2013, 17:00 • 2 min
Fidesz žiada preveriť opodstatnenie domácej väzby Slovenky Evy Varholíkovej

BUDAPEŠŤ - Parlamentná frakcia maďarskej vládnej strany Fidesz vyzvala dnes predsedu ústavnoprávneho výboru parlamentu a ministra spravodlivosti, aby preverili opodstatnenosť domácej väzby Slovenky Evy V. Súd ju na prvom stupni odsúdil v novembri na šesť rokov väzenia za spôsobenie vlaňajšej tragickej nehody na maďarskej diaľnici M3.

slovakia

left justify in out

Predseda frakcie Antal Rogán na videozázname zverejnenom na spoločenskej sieti Facebook označil za poburujúcu skutočnosť, že Slovenka zodpovedná za haváriu s následkom smrti štyroch ľudí trávi domáce väzenie v luxusnej nehnuteľnosti. Ústavnoprávny výbor a rezort justície by mali z vyšetrenia vyvodiť patričné dôsledky. V prípade potreby by mali navrhnúť úpravu zákona tak, aby sa takáto poburujúca záležitosť už nikdy nezopakovala, vyhlásil Rogán na videu nakrútenom pred luxusným obytným domom v XIII. budapeštianskom obvode.

Podľa slov politika Fideszu sa verejnosť už dva týždne zaoberá rozsudkom. Vodička evidentne riadila auto pod vplyvom alkoholu. "Verdikt súdu je jedna vec, je však neprijateľné, aby ihneď po rozsudku, ešte pred procesom na odvolacom súde, Slovenku umiestnili do luxusného prostredia v rámci domácej väzby," dodal. Rogán pripomenul, že maďarský zákonodarný zbor dokázal zareagovať novelou zákona na udalosť, pri ktorej z domácej väzby ušli členovia zločineckej skupiny z obce Ároktő. Novela zaručuje, že podobný prípad sa už nemôže zopakovať.

Eva Varholíková, ktorá jazdila pod vplyvom alkoholu, narazila 21. augusta 2012 na diaľnici M3 vo vysokej rýchlosti do vozidla značky Fiat Punto. Zahynuli v ňom traja ľudia; ďalšia žena v horiacom aute utrpela ťažké poranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla. Slovenku Okresný súd v Gödöllő odsúdil 22. novembra na šesť rokov väzenia v nápravnovýchovnom ústave s najmiernejším stupňom stráženia za trestný čin spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb. Súd nariadil odsúdenej zákaz riadenia motorových vozidiel na päť rokov a vyhovel jej žiadosti o domácu väzbu. Od obvinenia z trestného činu ohrozenia cestnej premávky ju súd oslobodil. Proti verdiktu sa odvolali prokurátor i obhajca, rozsudok nenadobudol právoplatnosť. Prokurátor sa odvolal aj proti domácej väzbe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona