Fidesz: V4 môže byť určujúcim prvkom Európy v otázke ochrany hraníc Schengenu

NETKY.SK • 12 Október 2015, 07:11 • 2 min
Fidesz: V4 môže byť určujúcim prvkom Európy v otázke ochrany hraníc Schengenu

BUDAPEŠŤ - Spolupráca krajín Vyšehradskej štvorky (V4) smerujúca k ochrane hraníc schengenského priestoru môže viesť k tomu, že sa toto zoskupenie môže stať určujúcim prvkom európskej politiky. Vyhlásil to dnes v Budapešti predseda zahraničného výboru maďarského parlamentu Zsolt Németh z vládnej strany Fidesz.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI Németh povedal, že začiatkom tohto roka každý pochovával spoluprácu Česka, Poľska, Maďarska a Slovenska, riešenie migračnej krízy však dalo štvorke nový impulz. "Ak krajiny V4 dokážu ochrániť svoje schengenské hranice, tak aj Európa si musí poradiť so zabezpečením turecko-gréckych hraníc, čo je jedným z kľúčov riešenia migračnej otázky," konštatoval predseda výboru.

 

Németh podčiarkol význam štvrtkových rokovaní Rady EÚ pre vnútorné záležitosti v Luxemburgu, kde česká strana v rámci iniciatívy českého predsedníctva V4 ponúkla Maďarsku 50 policajtov na ochranu hraníc so Srbskom, pričom ráta aj s pomocou Poľska. Slovenský minister vnútra Robert Kaliňák spresnil, že SR rovnako v reakcii na maďarské požiadavky vyšle na pomoc do 50 policajtov a poskytne aj určitú formu technickej pomoci.

 

Politik Fideszu pripomenul, že medzi krajinami vyšehradského zoskupenia vládne zhoda aj v tom, že treba robiť rozdiel medzi utečencami a migrantmi, treba podporiť turecké utečenecké tábory, spoločne treba potláčať prevádzačstvo a zabezpečiť, aby sa Ukrajina nestala obeťou odvrátenia medzinárodnej pozornosti na migráciu.

 

Návrh maďarského premiéra Viktora Orbána na vytvorenie svetových kvót pre utečencov ponúka podľa Németha riešenie, ktoré zohľadňuje základné humánne hľadiská, na rozdiel od európskeho systému kvót, ktorý by bez ochrany hraníc spôsobil iba ďalší prílev migrantov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona