Fidesz odmieta meniť volebný zákon, dôvodom je referendum o kvótach

NETKY.SK • 8 August 2016, 16:22 • 2 min
Fidesz odmieta meniť volebný zákon, dôvodom je referendum o kvótach

BUDAPEŠŤ - Maďarská vládnuca strana Fidesz odmietla dnes iniciatívu ultrapravicovej opozičnej strany Jobbik, ktorá chcela dosiahnuť, aby Maďari pracujúci v zahraničí mohli voliť aj listom.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI predseda parlamentnej frakcie Fideszu Lajos Kósa v Budapešti po schôdzke predsedov frakcií parlamentných strán odmietnutie zmeny volebného zákona zdôvodnil tým, že by v takom prípade mohlo byť ohrozené konanie októbrového referenda o migračných kvótach.

 

"Súčasný volebný zákon je koherentný a obstál v previerkach viacerých medzinárodných organizácií, akými sú napríklad Európsky súd pre ľudské práva či Benátska komisia," zdôraznil Kósa. V prípade novely zákona by sa podľa jeho slov mohlo stať, že plebiscit o povinnom prerozdeľovaní utečencov právoplatne vypísaný prezidentom na 2. októbra by sa nemohol uskutočniť pre proces kreovania novely zákona a pre prípadné zákonné opravné prostriedky. Národná volebná kancelária (NVI) by totiž nemohla rozposlať oznámenia.

 

Predseda frakcie Fideszu zdôraznil, že ak by sa neuskutočnilo referendum schválené parlamentom a vypísané hlavou štátu, bolo by to protiústavné. Kósa vyzval všetkých Maďarov v zahraničí, aby prišli do Maďarska, prípadne aby navštívil maďarské veľvyslanectvo v danej krajine a tam uplatnil svoj hlas v ľudovom hlasovaní proti kvótam.

 

Zástupkyňa predsedu frakcie Jobbiku Dóra Dúróová oznámila, že jej strana naďalej trvá na tom, aby parlament mimoriadne zasadal 18. augusta. Zákonodarný zbor by podľa nej mal zabezpečiť, aby Maďari pracujúci v zahraničí s trvalým bydliskom v Maďarsku mohli hlasovať listom rovnako, ako môžu maďarskí občania žijúci v zahraničí.

 

Ochranárska strana LMP by podporila zmenu volebného zákona, pričom však referendum o kvótach považuje za zbytočné, pretože nijako nerieši problém prisťahovalectva. Poslanci maďarského parlamentu 10. mája v zrýchlenom konaní schválili uznesenie, ktoré nariaďuje uskutočniť ľudové hlasovanie o povinnom prerozdeľovaní utečencov. Prezident János Áder vypísal referendum na 2. októbra. "Ste za to, aby Európska únia mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?" znie otázka plebiscitu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies