Fidesz navrhol zrušiť ekonomické prisťahovalectvo do Maďarska

NETKY.SK • 6 Február 2015, 13:34 • 2 min
Fidesz navrhol zrušiť ekonomické prisťahovalectvo do Maďarska

BUDAPEŠŤ - Poslanci parlamentnej frakcie maďarských vládnych strán Fidesz a Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) sa na schôdzi v Mezökövesde dohodli, že iniciujú "národnú konzultáciu" v otázke zákazu prisťahovalectva do Maďarska z ekonomických dôvodov.

slovakia

left justify in out

Ako dnes o tom informoval predseda frakcie Fideszu Antal Rogán, je zrejmé, že Maďarsko sa tým dostane do konfliktu s Európskou úniou.
     

Podľa internetového vydania denníka Magyar Nemzet Rogán povedal, že počet žiadateľov o azyl stúpol vlani nad 40.000, pričom iba v januári 2015 je vyše 10.000 žiadateľov. "Ak to bude pokračovať takýmto tempom, ich počet bude nad 100.000," zdôraznil.
     

"Nedokážeme im poskytnúť pracovné príležitosti, kým máme nezamestnaných, pracovné miesta potrebujeme pre Maďarov," poznamenal politik Fideszu, podľa ktorého sa Maďarsko v každom prípade dostane do konfliktu s Bruselom, ktorý prisťahovalectvo podporuje.
     

Podľa Rogána z uvedených dôvodov navrhla frakcia spustenie "národnej konzultácie", v rámci ktorej by sa občanov spýtali na otázky, v ktorých môže vláda konať: zadržanie, preverovanie a vrátenie migrujúcich z ekonomických dôvodov do vlasti.
     

Ako dodal, doposiaľ vláda aplikovala iba zadržanie, ktoré EÚ namietala. "Domnievame sa, že na rozdiel od postoja EÚ záujmom Európy je zakázať prisťahovalectvo z ekonomických záujmov. Musíme aplikovať národné riešenie, tento cieľ sledujeme zorganizovaním národnej konzultácie," uzavrel Rogán, podľa ktorého na politických utečencov bude Maďarsko hľadieť v zmysle Ženevskej dohody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies