Fidesz: Maďarsko by malo prijímanie migrantov sprísniť podľa rakúskeho vzoru

NETKY.SK • 27 Január 2015, 10:56 • 2 min
Fidesz: Maďarsko by malo prijímanie migrantov sprísniť podľa rakúskeho vzoru

BUDAPEŠŤ - Parlamentná frakcia maďarskej vládnej strany Fidesz iniciuje v zákonodarnom zbore diskusný deň o utečeneckej otázke a o prisťahovalectve. Oznámil to v pondelok večer v maďarskej verejnoprávnej televízii predseda frakcie Antal Rogán s poznámkou, že Maďarsko by malo prijímanie migrantov sprísniť podľa rakúskeho vzoru.

slovakia

left justify in out

"Maďarskí politici musia dať najavo svoj postoj k tejto otázke," zdôraznil Rogán, podľa ktorého ak Rakúsko zavedie avizované sprísnenia procesu prijímania utečencov, potom Maďarsko - už aj z preventívnych dôvodov - bude musieť nasledovať minimálne rakúsky príklad.      

 

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po parížskom pochode na počesť 17 obetí troch islamistických útokov vyhlásil, že doterajšia politika Európskej únie týkajúca sa prisťahovalectva sa stala nepoužiteľnou.

 

V rozhovore pre maďarskú verejnoprávnu televíziu povedal, že prisťahovalectvo treba zastaviť, pretože znamená hrozbu pre Európanov. "Utečencom, ktorí utekajú z politických dôvodov a chránia si život, treba poskytnúť útočisko, ale tých, ktorí opúšťajú svoju vlasť z ekonomických dôvodov, nemôžeme prijať," dodal.

 

Výkonný podpredseda Fideszu Lajos Kósa v nedeľu oznámil, že jeho strana iniciuje, aby bol úradný proces vybavovania utečencov v Maďarsku výrazne zrýchlený a aby netrval dlhšie než niekoľko dní.

 

Kósa vyzval vládu, aby vypracovala zoznam "bezpečných" krajín, na základe ktorého by migranti prichádzajúci z takýchto štátov mohli byť v prípade potreby aj okamžite vrátení naspäť do svojej materskej krajiny.

 

Fidesz chce upriamiť pozornosť Európskej komisie na nutnosť vypracovania novej migračnej politiky, pretože súčasná regulácia podľa jeho slov neberie do úvahy hľadiská tranzitných krajín.

 

"Rovnaký je postoj orgánov Grécka, Talianska, Malty, Španielska a Portugalska," zdôraznil Kósa, ktorý je predsedom branného a poriadkového výboru maďarského parlamentu a ktorý oznámil, že iniciuje konzultácie parlamentných výborov dotknutých krajín s cieľom zjednotiť postoje v tejto otázke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies