Fidel Castro skritizoval politiku USA pred otvorením ambasády v Havane

NETKY.SK • 14 August 2015, 10:43 • 2 min
Fidel Castro skritizoval politiku USA pred otvorením ambasády v Havane

HAVANA - Bývalý kubánsky vodca Fidel Castro zverejnil pri príležitosti svojich 89. narodenín otvorený list národu, v ktorom však nespomína prelomové znovuotvorenie americkej ambasády vo svojej komunistickej ostrovnej krajine. Informoval o tom dnes webový server stanice BBC.

slovakia

left justify in out

Castro namiesto toho skritizoval zahraničnú a ekonomickú politiku Spojených štátov od druhej svetovej vojny, pričom obvinil Washington z toho, že USA dlhujú Kube milióny dolárov vzhľadom na obchodné embargo, ktoré USA uvalili na Kubu v roku 1960. Havana nazýva toto opatrenie blokádou.

 

"Nedôverujem politike Spojených štátov, neprehovoril som s nimi ani slovo. Neznamená to však, že odmietam mierové riešenie konfliktov," uviedol v podobnom liste z januára Castro, ktorý stál na čele štátu od kubánskej revolúcie v roku 1959 do roku 2006, keď odovzdal moc svojmu bratovi Raúlovi.

 

Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes v Havane slávnostne otvorí veľvyslanectvo USA, čo je všeobecne považované za ďalší krok v rozmrazovaní diplomatických vzťahov medzi týmito niekdajšími znepriatelenými krajinami z čias studenej vojny. Kuba opätovne zriadila v USA svoju ambasádu v júni.

 

Kerry sa tak stane prvým šéfom americkej diplomacie, ktorý za posledných 70 rokov navštívil Kubu. Sprevádzať ho budú rezortní poradcovia, členovia Kongresu a traja bývalí členovia námornej pechoty armády Spojených štátov, ktorí v januári 1961 stiahli vlajku USA na havanskej ambasáde.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona