Fidel Castro: Schôdzka Kirilla a Františka dala ľuďom nádej

NETKY.SK • 16 Február 2016, 07:43 • 2 min
Fidel Castro: Schôdzka Kirilla a Františka dala ľuďom nádej

HAVANA - Historická schôdzka patriarchu moskovského a celej Rusi Kirilla a pápeža Františka v Havane dala ľuďom nádej, povedal dnes bývalý kubánsky prezident Fidel Castro.

slovakia

left justify in out

Hlavným zámerom Kirilla a Františka je "zastaviť najnásilnejšiu vojnu, ktorá by sa mohla rozpútať", uviedol Castro, ktorého citovala agentúra TASS.

 

"Ľudstvo ohrozujú tisíce jadrových zbraní," pokračoval Castro. Mier bol podľa jeho slov vždy zlatým snom ľudstva a silnou túžbou ľudí v každom okamihu dejín. Boj za mier je svätou povinnosťou všetkých ľudí bez ohľadu na ich náboženstvo, národnosť alebo vek, povedal Castro.

 

"Zásadný význam stretnutia medzi pápežom Františkom a patriarchom Kirillom v Havane je v tom, že oživilo nádej v národoch sveta," dodal Castro, ktorý sa s Kirillom stretol v sobotu 13. februára. Viac ako hodinová schôdzka sa uskutočnila v havanskom dome 89-ročného Fidela Castra, ktorý v roku 2008 definitívne odovzdal moc svojmu o päť rokov mladšiemu bratovi Raúlovi.

 

Kirill a František sa stretli v Havane 12. februára. Stretnutie oboch vodcov kresťanských cirkví - prvé od schizmy v roku 1054 - trvalo niečo viac ako dve hodiny a konalo sa na letisku v Havane.

 

Kirill a František podpísali spoločnú deklaráciu o výsledkoch svojho historického stretnutia. Vyzývajú v nej na mier v Sýrii, Iraku a na Ukrajine a apelujú aj na Európu, aby zachovala vernosť svojim kresťanským koreňom. Vo svojom vyhlásení vyzývajú veriacich, aby nedopustili vypuknutie novej svetovej vojny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies