Fidel Castro sa stal laureátom Konfuciovej mierovej ceny

NETKY.SK • 11 December 2014, 15:21 • 2 min
Fidel Castro sa stal laureátom Konfuciovej mierovej ceny

PEKING - Dlhoročný kubánsky vodca Fidel Castro sa stal tohoročným laureátom Konfuciovej mierovej ceny, ktorú udeľuje Čína a ktorá sa považuje za alternatívu Nobelovej ceny za mier.

slovakia

left justify in out

Členovia výboru, ktorí o udelení ceny rozhodujú, v prípade 88-ročného Castra vyzdvihli jeho úsilie riešiť konflikty na medzinárodnej scéne pokojnou cestou.
     

Ako upozornila agentúra AP, tento postoj ostro kontrastuje s tým, ako Castra vníma Západe, pre ktorý je kubánsky vodca diktátorom, čo takmer 50 rokov vládol za podpory jedinej politickej strany.
     

Konfuciovu cenu udeľujú v Číne od roku 2010 ako alternatívu k Nobelovej cene za mier, ktorú práve v tom roku získal väznený čínsky disident a spisovateľ Liou Siao-po.
     

Čínska vláda vtedy Liouovo ocenenie odsúdila, ale dištancovala sa aj od Konfuciovej ceny. Hovorca ministerstva zahraničných vecí aj dnes uviedol, že cena je vyjadrením túžob členov výboru po nastolení svetového mieru.
     

V zozname ľudí vyznamenaných Konfuciovou mierovej cenou je aj bývalý generálny tajomník OSN Kofi Annan, ako aj ruský prezident Vladimir Putin.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies