Fidel Castro má dnes 86. narodeniny, od júna sa neozval

NETKY.SK • 13 August 2012, 06:49 • 2 min
Fidel Castro má dnes 86. narodeniny, od júna sa neozval

Fidel Castro má dnes 86. narodeniny, od júna sa neozval - Politika Vodca kubánskej revolúcie Fidel Castro dnes oslávi 86.

slovakia

left justify in out

img

Vodca kubánskej revolúcie Fidel Castro dnes oslávi 86. narodeniny -  mimo zraky, ale nie mimo mysle obyvateľov jednej z posledných komunistických krajín sveta. Napísala agentúra Reuters.
      V srdciach a mysliach 11 miliónov obyvateľov tohto karibského ostrova má stále osobitné miesto, hoci ho vek a vetchosť prinútili stiahnuť sa do úzadia. Už takmer dva mesiace sa neobjavil na verejnosti ani od 19. júna nepublikoval žiaden zo svojich príležitostných článkov v štátnej tlači, známych ako Reflexie.
      Jeho neprítomnosť posilnila pretrvávajúce pochybnosti o jeho zdravotnom stave odkedy sa v roku 2006 podrobil naliehavej operácii čriev a odovzdal moc mladšiemu bratovi Raúlovi Castrovi.
      Jeho predĺžená absencia nie je prvá, odkedy ochorel, ale Kubánci vždy myslia na to, že sa už nemusí vrátiť.
      "Musí byť veľmi chorý, pretože sa nejaký čas neobjavil...," uviedol citoval Reuters jedného z návštevníkov havanskej reštaurácie. "Každú chvíľu sa v správach môže objaviť, že zomrel. Jeho povaha mu nedovolí, aby dlho mlčal - vždy má čo povedať," uviedol.
      Iba jeho konto na Twitteri je aktívne, ale všetky správy odkazujú na tlač. Kontá politikov a ďalších známych ľudí často spravujú ich asistenti, podotkol Reuters.
      Vo februári sa Fidel Castro zúčastnil na dvoch poloverejných diskusiách, televízia z nich odvysielala zábery.
      Koncom marca navštívil pápeža Benedikta XVI. na vatikánskej ambasáde v Havane počas jeho návštevy Kuby. Tí, ktorí ho vtedy videli, povedali, že potreboval pomoc pri chôdzi a bol veľmi zohnutý.
      Jeho nepriatelia si dlhé roky mysleli, že keď zomrie, komunistický systém rýchlo padne. Teraz sa mnohí domnievajú, že jeho smrť by mohla urýchliť zmeny, ktoré sa začali na Kube.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies