Fidel Castro: Kuba nepodľahla tlaku USA v prípade Snowdena

NETKY.SK • 28 August 2013, 13:24 • 2 min
Fidel Castro: Kuba nepodľahla tlaku USA v prípade Snowdena

BUENOS AIRES - Kubánsky revolučný vodca Fidel Castro poprel informácie, že bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden bol nútený zostať v Rusku, lebo Kuba podľahla tlaku Spojených štátov.

slovakia

left justify in out

"Neviem, či ktosi čosi niekde Snowdenovi povedal - to nie je môj problém... Obdivujem odvahu a spravodlivosť Snowdenových vyhlásení, ktorými podľa môjho názoru preukázal svetu službu," napísal Castro v článku, ktorý dnes vyšiel na kubánskom internetovom portáli Cubadebate a odvoláva sa naň ruská agentúra RIA Novosti.

"S čím nesúhlasím je fakt, aby niekto, bez ohľadu na jeho zásluhy, hovoril menom Kuby," uviedol ďalej 87-ročný Castro. Za "lži" označil tvrdenia, že Kuba podľahla tlaku USA. Podľa Castra je jasné, že USA sa budú vždy snažiť vyvíjať tlak na Kubu, "ako to robia v OSN či iných verejných alebo súkromných organizáciách po celom svete - je to charakteristickou črtou vlády tejto krajiny, od ktorej sa nedá čakať nič iné". 

Kubánsky líder na záver článku napísal, že Kuba 54 rokov odoláva tlaku USA a je pripravená vzdorovať "tak dlho, ako bude potrebné". Noviny Kommersant 26. augusta s odvolaním sa na zdroj z prostredia ruskej vlády napísali, že Snowden koncom júna zostal v Moskve a neletel na Kubu, pretože jej vláda pod tlakom Spojených štátov rozhodla, že nepovolí pristáť v Havane lietadlu spoločnosti Aeroflot, na palube ktorého bude tento Američan. Zdroj blízky ministerstvu zahraničných vecí USA potvrdil, že Kuba bola jedným zo štátov, ktoré Washington varoval, že akákoľvek pomoc poskytnutá Snowdenovi bude mať "nežiaduce následky".

Moskva tiež dúfala, že Snowden, ktorý 23. júna prišiel na letisko Šeremeťjevo z Hongkongu, bude pokračovať v ceste do Havany. "Jeho voľba trasy (do Latinskej Ameriky cez Moskvu) a jeho žiadosť o pomoc nás absolútne prekvapili," citoval denník vládny zdroj. Kommersant tiež zistil, že pred príletom do Moskvy Snowden strávil niekoľko dní na generálnom konzuláte Ruskej federácie v Hongkongu, kde dokonca oslávil svoje 30. narodeniny. Snowden sa na konzulát obrátil sám s tým, že má v úmysle požiadať o azyl v jednom zo štátov Latinskej Ameriky a predložil letenku na let do Havany cez Moskvu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies