Fidel Castro hovoril v televízii o obavách z nukleárnej vojny

NETKY.SK • 13 Júl 2010, 12:54 • 2 min
Fidel Castro hovoril v televízii o obavách z nukleárnej vojny

Fidel Castro hovoril v televízii o obavách z nukleárnej vojny

slovakia

left justify in out

img

Bývalý kubánsky prezident Fidel Castro sa po rokoch strávených prevažne mimo verejnosti vrátil v pondelok do kubánskej televízie. V diskusnej relácii hovoril o svetových udalostiach a obavách z toho, ako by napätie medzi USA a Severnou Kóreou či Iránom mohlo viesť k celosvetovej jadrovej vojne.
      Dlhoročný kubánsky vodca počas vyše hodinového rozhovoru v talkshow venovanej súčasným udalostiam rozprával pomaly, no pôsobil uvoľnene a čulo. Väčšinu času však buď Castro čítal úvahy niekoho iného alebo mu moderátor čítal z jeho vlastných prác.
      Rozhovor pokryl široký rad tém od energetických potrieb Pakistanu po vysoké vojenské výdavky USA či rozhodnutie Číny požičať Kube peniaze na nákup úspornejších žiaroviek. Castro nápadne nediskutoval o udalostiach na Kube, kde vláda v pondelok prepustila a poslala do exilu prvú skupinu z 52 politických väzňov, ktorých oslobodenie prisľúbila v najbližších mesiacoch.
      Dnes 83-ročný Fidel Castro sa len zriedka objavil na verejnosti, odkedy pred štyrmi rokmi vážne ochorel a absolvoval operáciu tráviaceho traktu. Choroba ho prinútila - najprv dočasne a potom trvalo - odstúpiť z vedenia štátu a odovzdať moc do rúk mladšieho brata Raúla. Naďalej je však šéfom komunistickej strany a publikuje svoje myšlienky v komentároch pre štátne noviny.
      Len minulú sobotu zverejnili kubánske médiá prvé fotografie Fidela Castra na verejnosti od ochorenia, po ktorom je jeho zdravotný stav ostro stráženým štátnym tajomstvom i predmetom neustálych dohadov. Ešte v júni a septembri 2007 odvysielala štátna televízia nahrávky s rozhovormi s ním, pondelkové vystúpenie však bolo najviac propagované a rozsiahle. Kubánske médiá následne priniesli zábery robotníkov sledujúcich Castra na veľkých obrazovkách na pracoviskách.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies