Ficovho priateľa Výboha obvinil svedok z pýtania úplatku

NETKY.SK • 18 September 2014, 12:47 • 2 min
Ficovho priateľa Výboha obvinil svedok z pýtania úplatku

BRATISLAVA - Bývalý vysokopostavený predstaviteľ rakúskej firmy Steyer Lutz Kampmann obvinil vo výpovedi slovenského podnikateľa a honorárneho konzula Monaka Miroslava Výboha z korupčného správania a pýtania úplatku.

slovakia

left justify in out

Výboh je priateľ a pobočník premiéra Roberta Fica a vystupuje ako svedok v kauze podozrivého nákupu obrnených vozidiel Pandur, ktoré chcela kúpiť pred niekoľkými rokmi česká vláda. Píše o tom dnešné vydanie denníka Sme. Pre vybavovanie úplatku 18 miliónov eur za nákup čelí v Prahe obžalobe Marek Dalík, poradca českého expremiéra Mirka Topolánka a jeho osobný priateľ.

 

Výpoveď dnes už niekdajšieho manažéra Steyeru Kampmanna, ktorý mal obchod s Pandurmi na starosti, sa podarilo získať novému českému magazínu Reportér. Kampmann tvrdí, že sa nezúčastnil na rokovaní v Prahe v novembri 2007, kde si Dalík podľa obžaloby vypýtal úplatok trikrát šesť miliónov eur. Mesiac po tom však Kampmanna podľa jeho slov pozval na schôdzku Výboh a ten tiež pýtal peniaze. Prezentoval sa ako poradca slovenského premiéra Fica. "Musíte si rokovanie s pánom Výbohom predstaviť tak, že on predložil požiadavku trikrát šesť miliónov, potom vstal a odišiel,“ vypovedal Kampmann v marci 2013 vo Švajčiarsku pre potreby česko-rakúskeho vyšetrovacieho tímu. Jeho svedectvo je podľa Sme súčasťou spisu v Dalíkovej kauze, ktorú rieši súd v Prahe. Slovenskú stopu vyšetruje Centrálne štátne zastupiteľstvo na boj s korupciou vo Viedni. Stretnutie s Výbohom sa uskutočnilo podľa Kampmanna vo viedenskej kaviarni Griensteidl medzi štyrmi očami. Žiadny zvukový ani obrazový záznam neexistuje. Vo firme si však podľa svedka viedli z každého rokovania písomné záznamy. „To sa týka aj rokovania s pánom Výbohom. Existujú rukou písané poznámky alebo správy“. 

 

Prečo pokus o korupciu neoznámili polícii, Kampmann nevysvetlil. Povedal len, že o tom informovali veľvyslanectvo Spojených štátov, keďže Steyer patrí pod americké konzorcium General Dynamics. "Veľvyslanectvu bola oznámená skutočnosť, že zmluva bola vypovedaná, že bola daná požiadavka na trikrát šesť miliónov eur, ktorá bola odmietnutá, a že požiadavku predniesol pán Výboh“. Denník Sme uvádza, že Kampmannovu výpoveď označil Výboh pre časopis Reportér za lož. „Je absolútne vymyslená. Nechcem k tomu nič povedať a bol by som rád, keby ste o tom nepísali“. Zároveň priznal, že do Bratislavy už prišla rakúska žiadosť o jeho vypočutie. „Som v kontakte s rakúskym štátnym zástupcom. Budem vypovedať tak, ako som vypovedal v Prahe“. 

 

Na súde s Dalíkom vypovedal Výboh ako svedok 4. septembra, pripomína Sme. Obvinenia z korupcie odmietol. Potvrdil, že sa na rokovaniach o Panduroch zúčastnil. Tvrdí, že jeho spoločnosť Willing zastupovala izraelskú zbrojovku Rafael, ktorá transportéry vyzbrojila diaľkovo ovládanou vežou. „Bolo prirodzené, že som tam bol“. Vzťah s Výbohom, ktorý je podľa Sme považovaný za jedného z mecenášov Smeru, priznal premiér Fico prvý raz v júli práve v súvislosti s kauzou Pandur. Dalík totiž na súde vypovedal, že o obrnených vozidlách sa hovorilo aj na neformálnej schôdzke vo vínnej pivnici vo Valticiach, kde bol len on s Topolánkom a Fico s Výbohom. Schôdzku Fico priznal. Odmietol však, že by rozoberali Pandury, ktoré označil za výlučne českú záležitosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona