Ficovej kandidatúre sa môže uškodiť, ak dokážu spojenie Brhela s emisiami

NETKY.SK • 5 Február 2014, 06:45 • 2 min
Ficovej kandidatúre sa môže uškodiť, ak dokážu spojenie Brhela s emisiami

BRATISLAVA - Ak sa dokáže, že Jozef B. je mecenášom strany Smer-SD a ak sa dokáže, že tento podnikateľ z kauzy predaja emisií profitoval, môže to poškodiť prezidentskú kandidatúru Roberta Fica. Pre agentúru SITA to povedal politológ Michal Horský.

slovakia

left justify in out

Predseda NOVA a poslanec NR SR Daniel Lipšic dnes zverejnil zoznam osôb a firiem, ktoré sa údajne nabalili na kauze predaja emisií za čias prvej vlády Roberta Fica. "Na organigrame je osoba, ktorá je médiami označovaná za mecenáša Smeru," povedal Lipšic. Na organigrame je začiernené priezvisko podnikateľa Jozefa B., s dátumom narodenia 7. mája 1961. 

Zoznam ľudí a firiem, ktorí obchodovali so spoločnosťou Interblue Group, tej Slovensko predalo prebytočné emisné limity, zverejnil aj Úrad špeciálnej prokuratúry. Zoznam z prokuratúry sa úplne nezhoduje s organigramom, ktorý dnes predstavil Lipšic, chýba na ňom meno Jozefa B. "Uvedené informácie boli získané z výsledkov právnej pomoci od justičných orgánov Švajčiarskej konfederácie v rokoch 2010 a 2011," vysvetlila hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová pôvod zoznamu, ktorý špeciálna prokuratúra zverejnila. 

Podnikateľ Jozef Brhel odmieta, že by on alebo jeho firmy mali niekedy profit z predaja emisií, ktoré Slovensko v roku 2008 predalo spoločnosti Interblue Group. „Nikdy som žiadnym spôsobom neparticipoval na procese predaja emisií,“ uviedol Brhel v stanovisku, ktoré poskytol jeho mediálny zástupca Juraj Puchý.

Brhel hovorí, že na emisiách nezarobil a nemal z nich cez firmu Ossian Establishment Ltd. alebo mimo nej absolútne žiadny príjem alebo zárobok. „Zároveň platí, že nemám v spoločnosti Ossian Establishment Ltd. ani v spoločnosti Mendor Management Ltd. ani v iných spoločnostiach spojených s kauzou emisie žiadnu majetkovú ani osobnú účasť,“ dodal podnikateľ. 

Predseda NOVA Daniel Lipšic zverejnil zoznam osôb a firiem, ktoré sa údajne nabalili na kauze predaja emisií za čias prvej vlády Roberta Fica. Ako povedal dnes na tlačovej besede, médiá zverejňujú informácie o mecenášoch Smeru-SD. „Na organigrame je osoba, ktorá je médiami označovaná za mecenáša Smeru. Mená som začiernil, pretože teoreticky pripúšťam, že organigram nie je dôveryhodný. Ale dá sa ľahko potvrdiť alebo vyvrátiť,“ povedal Lipšic. Na organigrame, teda údajnej schéme finančných transakcií v kauze emisie, je začiernené priezvisko podnikateľa Jozefa B. s dátumom narodenia 7. mája 1961. Lipšic odovzdal organigram 23. januára generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi. Poslanec vedel, že organigram švajčiarska polícia doručila na Slovensko, ale bývalé vedenie generálnej prokuratúry ho nezaložilo do vyšetrovacieho spisu. Hodnovernosť dokumentu nevie posúdiť, ale plánuje vycestovať do Švajčiarska skúsiť overiť ho. Táto schéma by mala popisovať konkrétne finančné transakcie, ktoré sa udiali v kauze emisie. 

Aj Úrad špeciálnej prokuratúry dnes zverejnil zoznam ľudí a firiem, ktorí obchodovali so spoločnosťou Interblue Group. Zoznam z prokuratúry sa úplne nezhoduje s organigramom, ktorý dnes predstavil poslanec Daniel Lipšic. „Uvedené informácie boli získané z výsledkov právnej pomoci od justičných orgánov Švajčiarskej konfederácie v rokoch 2010 a 2011,“ vysvetlila hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová pôvod zoznamu, ktorý špeciálna prokuratúra zverejnila. Zoznam osôb a firiem má aj inú formu ako organigram predstavený poslancom Danielom Lipšicom. Napríklad v „Lipšicovom“ organigrame je meno Jozef B., v zozname od špeciálnej prokuratúry nefiguruje. Sú tam však mená Norbert H. a Rastislav B., pričom rovnaké mená sú aj v zozname, ktorý predstavil dnes Lipšic. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies