Ficov poradca Faič na rozlúčku so Srholcom neprišiel

NETKY.SK • 12 Január 2016, 13:45 • 2 min
Ficov poradca Faič na rozlúčku so Srholcom neprišiel

BRATISLAVA – V mene predsedu vlády SR Roberta Fica sa mal dnes na poslednej rozlúčke so zosnulým kňazom Antonom Srholcom zúčastniť predseda Zboru poradcov premiéra Vladimír Faič, ktorý však na rozlúčku neprišiel.

slovakia

left justify in out

Faič mal v rámci spomienkového obradu v bratislavskom kostole Blumentál položiť veniec predsedu vlády. Niektoré médiá kritizovali, že Fico poslal na rozlúčku absolventa Vysokej školy politickej ÚV KSČ. Srholec bol pritom v bývalom režime politický väzeň. Odsúdili ho za pokus emigrovať do zahraničia.


Na obrade sa zúčastnil prezident SR Andrej Kiska, ktorý vystúpil aj s príhovorom. Srholcovi poďakoval za všetko, čo pre krajinu a jej ľudí urobil. „Veľkí ľudia zanechávajú za sebou veľkú stopu,“ konštatoval Kiska s tým, že Srholcova stopa zostala „v nás, v našich srdciach aj v našej krajine“. „Otec Srholec svoje utrpenie premieňal na lásku,“ dodal prezident. Pravý zmysel života našiel Srholec podľa Kisku v pomoci druhým. Hlava štátu pripomenula, že otec Srholec dokázal odpúšťať, ale vedel, že na zlo netreba zabúdať. „Celý život stál za svojou pravdou. Boju za slobodu a demokraciu obetoval všetko, čo mal,“ uviedol Kiska.


Na rozlúčke bol z najvyšších ústavných činiteľov aj podpredseda NR SR a predseda KDH Ján Figeľ. "Anton Srholec bol inšpirujúcou osobnosťou, pretože oslovoval svedectvom a skutkami viac než len slovami. A pritom aj jeho rozprávania boli vďaka jeho poznaniu a strastiplnému životnému príbehu zaujímavé,“ povedal dnes pre agentúru SITA Figeľ s tým, že mladým pripomínal prenasledovanie a totalitu komunizmu, aby vedeli, že sloboda nie je zadarmo, ale je vytrpená a volá nás k zodpovednosti. „Nezabúdal na krivdy, ale dokázal odpúšťať a zmierovať. A to je cesta k budovaniu mostov medzi národmi, etnikami a náboženstvami, to je základ pre pokoj a stabilitu doma a vo svete,“ uviedol podpredseda parlamentu. Srholec bol podľa neho mužom spravodlivosti a pravdy, ktorá oslobodzuje, ale aj prijíma druhých ako bratov - každého spoluväzňa, núdzneho, bezdomovca, utečenca. „V tom bol jeho príklad dôveryhodným a silným. Dávať ľuďom nádej a lásku dokáže len ten, kto ich má. Don Antonio bol ich nositeľom,“ konštatoval Figeľ.


Predseda KDH si spomína, že sa so Srholcom stretávali osobne a na podujatiach k 17. novembru, pri bráne Ilavskej väznice, k výročiu obetí invázie a okupácie z r. 1968, na podujatiach KDH a politických väzňov. „Anton ako predseda Konfederácie politických väzňov Slovenska mi často zdôrazňoval, že je kresťan a demokrat. A to nás zaväzuje! Dodával. Som vďačný, že som ho mohol spolu s mnohými ľuďmi zblízka poznať,“ dodal Figeľ.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies