Ficov čapicový protest riešia hygienici. Čo sa stalo?

NETKY.SK • 18 Október 2021, 17:45 • 2 min
Ficov čapicový protest riešia hygienici. Čo sa stalo?

RIMAVSKÁ SOBOTA - Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Rimavskej Sobote prešetrí protestné protivládne zhromaždenie, ktoré v nedeľu zorganizoval v rimavskosobotskom amfiteátri opozičný Smer-SD.

slovakia

left justify in out

Keďže súčasťou zhromaždenia bol aj kultúrny program, organizátori akcie sa mali riadiť pravidlami vyplývajúcimi z COVID automatu. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

 

img

 

Pripomenula, že orgány verejného zdravotníctva nemajú právomoc obmedzovať ústavné právo na pokojné zhromažďovanie. Ak sa protestné zhromaždenie koná na základe článku Ústavy SR, hygienici nemajú možnosť ho povoliť ani zakázať. „Situácia sa mení, ak na zhromaždení prebieha organizovaný kultúrny program, napríklad vystúpenia folklórnych súborov. Takéto podujatie napĺňa známky hromadného podujatia kultúrneho charakteru a vzťahujú sa na neho rovnaké pravidlá v zmysle platných vyhlášok ÚVZ SR ako na všetky ostatné kultúrne podujatia,“ doplnila Račková.

 

Prečítajte si tiež: Fico na čapicovom proteste nadiktoval prezidentke, čo má robiť

 

img

 

Podľa hovorkyne ÚVZ teda organizátor protestného zhromaždenia s kultúrnym programom musí zvoliť režim fungovania podujatia a následne s prihliadnutím na zvolený režim a farbu okresu dodržiavať kapacitné obmedzenia či povinnosť nosenia rúšok. Na protestnej akcii v červenom okrese Rimavská Sobota sa však zúčastnili tisíce ľudí, veľká časť z nich, vrátane viacerých rečníkov, nemala prekryté horné dýchacie cesty.

 

„Štandardne, ako v prípade iných organizovaných podujatí, miestne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva vykonal štátny zdravotný dozor. Ten skonštatoval, že organizátor podujatia nezabezpečil zásadné opatrenia ako povinnosť prekrytia dýchacích ciest či povinnosť dodržiavať stanovený režim, ktoré sa vzťahujú na takéto podujatia podľa vyhlášky, ktorá upravuje organizovanie hromadných podujatí počas pandémie,“ skonštatovala Račková.

 

 

Podľa ÚVZ bude RÚVZ v Rimavskej Sobote porušenie protipandemických nariadení počas protestu riešiť a vo veci začne správne konanie. „Postup bude štandardný, v súlade so zákonom o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a v súlade so zákonom o správnom konaní,“ priblížila Račková.

 

 

Možno vás zaujme: Matovič: Pellegrini a Fico rozdávali a kradli!

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies