Fico:Turecko urobilo obrovský kus práce

NETKY.SK • 7 Jún 2013, 12:48 • 2 min
Fico:Turecko urobilo obrovský kus práce

ISTANBUL – Každá krajina, ktorá má záujem vstúpiť do Európskej únie, má právo stať sa jej súčasťou vrátane Turecka. Po dnešnom turecko-slovenskom hospodárskom fóre v Istanbule to uviedol premiér Robert Fico.

slovakia

left justify in out

"Ide o 75-miliónovú krajinu, ktorá má vysoký hospodársky rast. O niekoľko rokov, ak vstúpi do únie, môže byť hlavným motorom európskej ekonomiky ako takej," upozornil.

Na otázku, ako hodnotí politickú a ekonomickú stabilitu krajiny v súvislosti s aktuálnymi demonštráciami a s tým, že SR tu chce viac investovať reagoval, že Turecko vníma len cez správy, ktoré má k dispozícii. "Je tu demokratický pluralitný systém z hľadiska politických strán. Nebudem komentovať vnútropolitický život tejto krajiny. Už len to, že Turecko vedie negociačný proces s EÚ naznačuje, že únia berie Turecko ako krajinu, ktorá cez rôzne reformy urobila obrovský kus práce a približuje sa k štandardom EÚ," pripomenul Fico.

S organizáciou hospodárskeho fóra vyjadril spokojnosť, pretože toto je podľa neho práca, ktorú Slovensko dlhodobo podceňovalo. A síce zostavenie delegácie podnikateľov, ktorí majú záujem pôsobiť na tureckom trhu a na takomto fóre sa môžu odprezentovať.

"Som rád, že som mohol dnes predstaviť vynikajúce spoločnosti zo Slovenska. Niektoré z nich sú excelentné. Niektoré z nich už v Turecku pôsobia, iné hľadajú možnosti," ozrejmil pred novinármi s tým, že na takýchto veciach treba do budúcnosti oveľa intenzívnejšie pracovať. "Nikto nám nič nedá zadarmo, musíme chodiť, predstavovať sa a ponúkať Slovensko ako atraktívnu krajinu," upozornil Fico.

Počas celej svojej zahraničnej pracovnej cesty v Turecku je informovaný o povodňovej situácii na Slovensku. Telefonicky o nej hovoril aj s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. "Ak vydržia bariéry ten tlak, ktorý tam je, tak ľudia urobili skvelú prácu. Zachránili obrovské majetky," podčiarkol.

Fico popoludní vystúpi na medzinárodnej konferencii venovanej perspektívam Európskej únie a jej vzťahom s Tureckom. Následne sa stretne so svojím náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies