Fico: Zvyšovanie minimálnej mzdy musí byť prirodzené a v rozumnom čase

NETKY.SK • 20 Január 2014, 18:08 • 2 min
Fico: Zvyšovanie minimálnej mzdy musí byť prirodzené a v rozumnom čase

BRATISLAVA - Zvyšovanie minimálnej mzdy je správne, musí k tomu však prísť prirodzenou cestou a v rozumnom čase. Takto dnes reagoval premiér Robert Fico (Smer-SD) na návrh Konfederácie odborových zväzov (KOZ), aby minimálny plat vzrástol na úroveň 60 % priemerného mesačného zárobku v hospodárstve SR, čo je asi 496 eur.

slovakia

left justify in out

"Minimálnu mzdu považujeme za nenahraditeľný sociálny inštitút. Budeme ju nielen chrániť, ale budeme neustále pristupovať k jej zvyšovaniu. Aj pri zvyšovaní minimálnej mzdy musíme však brať na zreteľ na jednej strane záujmy zamestnanca, ale na druhej strane aj záujmy zamestnávateľa," uviedol Fico na tlačovej konferencii po kontrolnom dni na rezorte práce. Prudké, umelé zvyšovanie niektorých taríf môže byť totiž podľa premiéra kontraproduktívne. "Téza o zvyšovaní minimálnej mzdy je správna, súhlasím s ňou, ale je potrebné ju dosiahnuť v rozumnom čase prirodzene, nie umelo," zdôraznil.

Zvýšenie minimálnej mzdy na sumu 496 eur dnes odmietla Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ). Jej súčasná výška je 352 eur. "Vzhľadom na súčasnú ekonomickú situáciu je takéto prudké zvyšovanie minimálnej mzdy v rovine science fiction," uviedla v stanovisku hovorkyňa asociácie Miriam Špániková. Zvýšenie minimálnej mzdy by podľa AZZZ spôsobilo ďalšie prehĺbenie krízy, zvýšenie nezamestnanosti a prepúšťanie nízkopríjmových zamestnancov, ktorých má tento návrh chrániť. "Pokiaľ ide o zvýšenie minimálnej mzdy, odporúčame skôr zvážiť navýšenie čistej mzdy pre túto skupinu zamestnancov, pri nezvyšovaní, respektíve znížení nákladov ceny práce pre zamestnávateľa, teda daní a odvodov," dodal generálny sekretár zamestnávateľskej asociácie Oto Nevický.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies