Fico: Zvýšenie sociálnych odvodov sa dotkne len nadštandardne zarábajúcich

NETKY.SK • 17 Október 2016, 12:29 • 2 min
Fico: Zvýšenie sociálnych odvodov sa dotkne len nadštandardne zarábajúcich

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) považuje zvýšenie stropu na platenie sociálnych odvodov na sedemnásobok z päťnásobku za správne. Upozornil na to, že tento krok sa dotkne len nadštandardne zarábajúcich ľudí.

slovakia

left justify in out

"Opäť sa na Slovensku vytvára dojem, že sme zvýšili sociálne odvody každému, kto na Slovensku pracuje. Ľudia, ktorí zarábajú nadštandardne, by mali viac platiť pokiaľ ide o sociálne odvody," reagoval dnes Fico na kritiku zamestnávateľov.

 

Rozhodnutie o zvýšení stropu na platenie sociálnych odvodov pre nadštandardne zarábajúcich považuje za správny krok. "Považujem to za absolútne správne, korektné a želám si, aby toto rozhodnutie, ktoré nikoho nebude bolieť, nespôsobovalo akékoľvek trhliny v sociálnom dialógu, ktorý považujem za mimoriadne dôležitý," podotkol Fico.

 

Toto opatrenie by sa podľa jeho slov malo dotknúť zamestnancov, ktorí majú pravidelný mesačný príjem vyšší ako 4300 eur. "Je to mimoriadne úzka skupina ľudí, ktorí nadštandardne zarábajú. Myslíme si, že v rámci solidarity je správne, aby ľudia, ktorí majú takýto vysoký príjem, zaplatili aj viac v rámci sociálnych dôvodov," doplnil premiér. Ľudí s takýmto platom je približne 7000. "Máme záujem o sociálny dialóg, o dobré vzťahy so sociálnymi partnermi, ale princíp solidarity je pre nás posvätný a toto rozhodnutie považujem za správne," vyhlásil Fico.

 

Tiež upozornil na to, že na zvýšení maximálneho vymeriavacieho základu na platenie poistného na sedemnásobok z päťnásobku sa dohodla celá koalícia. "Na druhej strane sme pristúpili k rozhodnutiam, ako je zrušenie daňových licencií, znížili sme daň z príjmu právnických osôb. Sú tu aj určité kroky, ktoré pomáhajú zamestnávateľom," dodal premiér.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies