Fico: Zvrchovanosťou dostali Slováci príležitosť byť súčasťou slobodnej Európy

NETKY.SK • 17 Júl 2015, 15:28 • 2 min
Fico: Zvrchovanosťou dostali Slováci príležitosť byť súčasťou slobodnej Európy

BRATISLAVA - Zvrchovanosť, ktorú Slováci 17. júla 1992 vyhlásili, bola ich prvým suverénnym krokom, keď pocítili nielen zodpovednosť za vlastný osud, ale dostali príležitosť byť súčasťou demokratickej a slobodnej Európy.

slovakia

left justify in out

Pri príležitosti 23. výročia prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR to v historickej budove parlamentu vyhlásil premiér Robert Fico.
     

"Slovensko teda pred 23 rokmi vykročilo na cestu slobody a demokracie a svojimi skutkami si vo svete získalo rešpekt," povedal Fico. Zvrchovanosť Slovensku podľa neho otvorila dovtedy nevídané možnosti v Európe. "Prvého mája 2004 sme sa stali členmi EÚ, vzápätí schengenského priestoru a neskôr sme vstúpili do eurozóny," pripomenul Fico.
     

Cesta zvrchovanosti a suverenity priniesla podľa premiéra Slovensku aj kvalitatívne nové a hodnotné vzťahy s Českou republikou. "Začali sme písať celkom novú históriu v rámci V4," doplnil predseda vlády, ktorý je rád, že hlasoval za deklaráciu o zvrchovanosti. Pripomenul, že Slovensko má dnes priateľské a konštruktívne vzťahy so všetkými susednými krajinami, najmä vo V4. "Vo svete nie je krajina, s ktorou by sme mali napäté vzťahy alebo spory," doplnil premiér s tým, že aj vďaka Slovensku zostáva V4 v dobrej kondícii.
     

Pripomenul, že Deklarácia o zvrchovanosti SR obsahuje národný aj občiansky princíp, ktoré sú v rovnováhe. Vychádza aj z cyrilo-metodských tradícií. "Z deklarácie o zvrchovanosti sála najmä odvaha a rozhodnosť, že slovenský národ je rozhodnutý založiť si vlastný štát. Slobodnú a demokratickú republiku," zdôraznil predseda vlády. Zároveň zablahoželal Slovákom k 23. výročiu podpísania deklarácie.
     

Fico si výročie pripomínal s predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim (Smer-SD). Prezident SR Andrej Kiska nebol prítomný. "Je v zahraničí, ak mám dobrú informáciu, tak na dovolenke, takže sa zúčastniť nemohol," vysvetlil Pellegrini neúčasť hlavy štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies