Fico: Zvolenie Trumpa za prezidenta je veľká šanca pre Európsku úniu

NETKY.SK • 2 Február 2017, 21:07 • 2 min
Fico: Zvolenie Trumpa za prezidenta je veľká šanca pre Európsku úniu

VALLETTA – Zvolenie Donalda Trumpa za amerického prezidenta je podľa premiéra Roberta Fica veľkou šancou na posilnenie postavenia Európskej únie.

slovakia

left justify in out

"Robíme veľkú chybu, ak nevnímame zmenu prezidenta Spojených štátov ako šancu," povedal dnes cestou na piatkový (3.2.) neformálny summit lídrov EÚ v maltskej Vallette.

 

"Myslím si, že by nás to malo viesť k väčšej suverenite názorov, by nás to malo viesť k úvahám, ako posilňovať bezpečnostne Európu ako takú, ale aj mať odvážnejšie názory na niektoré problémy, ako je Sýria, sankcie voči Rusku a podobne. Dúfam, že aj o tomto bude diskusia na summite," uviedol Fico. Predpokladá však, že diskutovať sa bude najmä o migrácii a budúcnosti EÚ.

 

Ficovi neprekáža, že Trump je obklopený euroskeptikmi. "Ak to tak je, nech si Európa povie, že musí byť odvážnejšia v názoroch, musíme sami povedať, čo chceme a čo nie. Nečakajme stále, čo nám veľký americký brat povie, takto to bolo aj v prípade sankcií voči Rusku. Ja sa domnievam, že Európa by mala mať vlastný názor a mala by hovoriť veci sama za seba, a nie v nejakom vleku Spojených štátov," zdôraznil.

 

Voľbu Trumpa preto vidí ako šancu pre EÚ ukázať, že je silným zoskupením. "Poďme trošku meniť svet aj my, nielenže stále sa pozeráme na východ a západ."

 

Šéf slovenského kabinetu je presvedčený, že na summite by sa malo hovoriť aj o tom, aké je nebezpečné likvidovať silou režimy v niektorých krajinách bez alternatívnych riešení. Za typický príklad dáva Líbyu, cez ktorú prišlo vlani do Európy 181.000 migrantov. "Keby bola dnes krajinou, kde existuje akýkoľvek režim, akýkoľvek poriadok, tak by určite nebola nástupišťom pre státisíce migrantov, a preto je dobré, že budeme na summite hovoriť aj o tom, ako pomôcť Líbyi z hľadiska stabilizácie vnútorného života," povedal.

 

Upozornil, že Líbya nie je stabilnou krajinou ako Turecko, ktoré sa dohodlo s EÚ na zastavení toku migrantov do Európy. V tomto prípade vidí skôr riešenie v ochrane schengenských hraníc. "Mali by sa niektorí páni v západnej Európe zamyslieť nad tým, keď začali bombardovať Líbyu, že či mali pripravený plán B, no zjavne ho nemali. A dnes všetci nariekajú a kričia, že od Líbye prišlo 181.000 migrantov v roku 2016, ale to nie je moja zodpovednosť, to je zodpovednosť tých, ktorí zlikvidovali režim v Líbyi," domnieva sa Fico.

 

Poukázal na to, že bývalý líbyjský diktátor Muammar Kaddáfí upozorňoval, že bez spolupráce Európa sčernie. "Namiesto toho, aby sme s Kaddáfím spolupracovali, tak ho zavraždili," doplnil.

 

Fico preto víta novú stratégiu Donalda Trumpa nezasahovať násilne voči režimom v zahraničí bez ďalšieho plánu. "Plakať na rozliatym mliekom v Líbyi je úplne smiešne. Ak zajtra krajiny, ktoré nesú najväčšiu zodpovednosť za situáciu v Líbyi, budú hovoriť niečo o migrácii, tak si určite niečo minimálne z krajín V4 vypočujú," vyhlásil.

 

Na summite by sa malo hovoriť aj o budúcnosti Európskej únie. "Budeme sa pripravovať na summit v Ríme, kde podporujem stanoviská Donalda Tuska, ktorý hovorí, že treba jednoducho a zrozumiteľne povedať občanom EÚ, čo Únia chce po odchode Veľkej Británie, ale aj po zmene amerického prezidenta," zhrnul Fico.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies