Fico: Zvolenie Kisku za prezidenta skončí veľkým konfliktom

NETKY.SK • 26 Marec 2014, 13:48 • 2 min
Fico: Zvolenie Kisku za prezidenta skončí veľkým konfliktom

BRATISLAVA - Ak sa pán Kiska stane prezidentom, skončí to veľkým konfliktom, ktorý si Slovensko nemôže dovoliť.

slovakia

left justify in out

V dnešnej predvolebnej diskusnej relácii rádia Expres to uviedol prezidentský kandidát Robert Fico (Smer-SD), ktorý svoje slová zdôvodnil tým, že Andrej Kiska je kandidátom zlepenca opozičných pravicových strán.
     

Kiska zdôraznil, že je nezávislým kandidátom a prezidentom chce byť preto, aby mohla vzniknúť zdravá protiváha vláde, "protiváha v prospech ľudí". Dodal, že na post prezidenta kandiduje aj preto, lebo nemá význam len na problémy poukazovať, ale aj predviesť, ako sa dajú riešiť. "Už som niečo také dokázal v podnikaní i v charite, chcem to ukázať aj ako prezident," uviedol Kiska. Fico mu oponoval, že ako prezident nevyrieši nič. "Prezident nemá právomoci na riešenie exekutívy, na to je tu vláda," uviedol Fico. Kiskovi opätovne odporúčal, aby si založil politickú stranu a touto cestou sa usiloval meniť pomery na Slovensku.
     

Kiska naopak súčasnému premiérovi vyčítal, že uteká pred zodpovednosťou dokončiť sľuby, ktoré verejnosti dala jeho vláda. "Je to útek od toho, že ľudia sú nespokojní," povedal v debate Kiska.
     

Fico reagoval slovami, že svoje úlohy splnil. Poukázal na to, že pod jeho vedením vláda konsolidovala verejné financie či riešila akútny problém daňovej správy. "Smer bude aj po mojom prípadnom zvolení za prezidenta pokračovať v napĺňaní predvolebných sľubov," zdôraznil Fico.
     

Obaja kandidáti boli oslovení, či nechcú ukončiť spor, ktorý vyvolali Ficove slová o tom, že Kiska pri svojej podnikateľskej činnosti použil úžernícke metódy. Kiska priznal, že ak by sa mu premiér za tieto slová ospravedlnil, stiahol by trestné oznámenie, ktoré v tejto súvislosti podal. Fico však trval na tom, že vo svojej výpovedi iba použil informácie, ktoré zverejnila Slovenská obchodná inšpekcia. "Nemôžem sa ospravedlňovať za zistenia SOI," povedal kandidát Smeru.
     

Témou bola aj aktuálna situácia na Ukrajine. Fico trvá na tom, že možnosťou Slovenska je v tomto prípade zreteľne poukazovať na to, že ide o porušenie medzinárodného práva. "Som za to, aby sa politické problémy riešili politickými nástrojmi, nie som však za ekonomické sankcie, ktoré by poškodili Slovensko," uviedol Fico. Ani Kiska sa jednoznačne nevyjadril k uvaleniu ekonomických sankcií na Rusko. Je však za razantný postup Európskej únie. "Putin musí vedieť, že prekročil hranicu."

 

Obaja kandidáti sa vyjadrili aj k otázke čo urobia v prípade neúspechu v druhom kole volieb. Kiska povedal, že z politiky ani verejného života nechce odísť. "V prezidentských voľbách som dostal veľkú podporu, a tú chcem naďalej využiť na to, aby som pomáhal iným," zdôraznil Kiska.
     

Fico sa mieni tejto otázke venovať až po voľbách. "Ak však prehrám, budem sa správať úplne štandardne a pôjdem pánovi Kiskovi podať ruku a zablahoželať k víťazstvu," oznámil premiér v rozhlasovej debate.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies