Fico: Zmluva medzi KDH a Občanmi A. Hlinu je prejavom nedôveryhodnosti KDH

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 17:22 • 2 min
Fico: Zmluva medzi KDH a Občanmi A. Hlinu je prejavom nedôveryhodnosti KDH

NITRA - Zmluva o spolupráci uzatvorená medzi KDH a stranou Alojza Hlinu Občania je pre predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) prejavom nedôveryhodnosti kresťanských demokratov. „Je to rozhodnutie KDH a je to len na nich, no ja takýmto účelovým spojenectvám nemôžem veriť,“ skonštatoval premiér.

slovakia

left justify in out

„Pán Hlina mal obchod, v ktorom predával tričká s nápisom I love Mečiar (milujem Mečiara). Poslanci KDH, obrazne povedané, vždy chodili v tričkách I hate Mečiar (nenávidím Mečiara). A v tom je nedôveryhodnosť kresťanských demokratov, že sú schopní urobiť čokoľvek. Ich spojenie s človekom, ktorý obhajoval Mečiara aj po tých najväčších prešľapoch, je pre nás dôkazom, že KDH nie je principiálna strana, pokiaľ ide o základné otázky,“ povedal Fico. Zároveň poukázal na to, že „na jednej strane pán Figeľ chodí za mnou ako na husle a presviedča ma, že treba zrušiť Mečiarove amnestie, lebo je to vec spravodlivosti a neviem čoho všetkého na svete. A hneď na druhý deň schvaľuje dohodu s človekom, ktorý obhajoval Mečiara v mnohých situáciách.“
     

Kresťanskí demokrati a strana Alojza Hlinu Občania dnes podpísali zmluvu o spolupráci, ktorá by mohla viesť až k povolebnej spolupráci. Zmluva má vypršať 120 dní pred parlamentnými voľbami, ktoré by sa mali konať v marci 2016. Môže otvoriť priestor pre ďalšiu spoluprácu strán. Alojz Hlina by mohol dokonca kandidovať za KDH v parlamentných voľbách 2016.
     

Šéf KDH Ján Figeľ nevylúčil, že by po tejto zmluve mohla prísť predvolebná spolupráca aj účasť Hlinu na kandidačnej listine. "Zmluva nie je o volebnej spolupráci alebo o kandidátke. Ani ju nevylučuje, ani ju neprejudikuje. Je o tom, ako spolupracovať 10 mesiacov pred voľbami. Ak sa na základe takejto spolupráce vytvorí dôvera, budeme diskutovať aj o ďalšom postupe," vysvetlil Figeľ na tlačovej konferencii v Bratislave.
     

Ani Hlina nevylúčil, že po vypršaní tejto dohody môže prísť zmluva o predvolebnej spolupráci a tiež o povolebnej. "Som zvedavý, ako nám to bude fungovať. Držte nám palce, aby malo zmysel urobiť zmluvu o predvolebnej spolupráci," odkázal ľuďom Hlina. Predseda klubu KDH Pavol Abrhan poznamenal, že dôležité bude, ako zmluva prospeje ľuďom.
     

Podľa Figeľa je "spolupráca hodnotovo blízkych politikov na prospech občanov Slovenska". Dodal, že blízkosť s Hlinom sa ukázala už v Národnej rade SR. Majú spoločné kresťansko-demokratické aj konzervatívne hodnoty.
     

Hlina sa blízkosťou ku KDH netajil. Nedávno vstúpil do klubu KDH. Vyhlásil, že jeho strana do parlamentných volieb sama nepôjde. Sľubuje, že aj pomocou zmluvy chce urobiť všetko pre to, "aby sme na konci mohli povedať, že to malo zmysel, aby to ľudia aspoň trochu pocítili".
     

Zmluva podľa Figeľa zaväzuje strany k vzájomnej spolupráci, informovaniu sa o ich aktivitách, ktoré pomôžu ľuďom na Slovensku riešiť ich skutočné problémy. Za pálčivé problémy považuje KDH a Hlinovi Občania nezamestnanosť, korupciu, slabú vymožiteľnosť práva, úžeru či exekúcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies