Fico: Život bez vína je fádny, nemá inšpiráciu

NETKY.SK • 10 Máj 2013, 11:20 • 2 min
Fico: Život bez vína je fádny, nemá inšpiráciu

BRATISLAVA – Prestížna svetová vinárska súťaž Concours Mondial de Bruxelles (CMB) sa dnes začala v bratislavskej Inchebe. Je to po prvýkrát nielen na Slovensku, ale aj v krajinách bývalého východného bloku. Medzi uchádzačmi o usporiadanie jej jubilejného 20. ročníka boli aj ČR a Maďarsko.

slovakia

left justify in out

Do Bratislavy pricestovalo 305 renomovaných someliérov, ktorí počas nadchádzajúcich troch dní budú degustovať 8168 vzoriek vín z celého sveta, z čoho 214 vzoriek pochádza zo Slovenska. Slovensko má zastúpenie aj v nominácii 22 rozhodcov z našich vinohradníckych oblastí. Sprievodný program zabezpečila Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR), ktorá zahraničným návštevníkom predstaví vinársky a vinohradnícky atraktívne regióny so zreteľom na atraktívne turistické destinácie.

"Podujatie je zárukou kvality vín a je prospešné pre vinárov, ktorým získaná medaila s naším logom pomôže preniknúť na trh. Jedným z cieľov súťaže je aj prezentácia nových trendov v oblasti vinárstva," uviedol na otvorení vinárskej súťažnej prehliadky prezident CMB Baudouin Havaux z Belgicka.

Na otvorení CMB sa zúčastnil aj predseda vlády SR Robert Fico a minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. Podľa premiéra je výstava predovšetkým ocenením kvality slovenských vín. "Najmä biele vína zo Slovenska sú veľmi úspešné. Život bez vína je fádny, nemá inšpiráciu. Výrobu kvalitného vína považujem za súčasť slovenskej kultúry, slovenských tradícií," povedal R. Fico.

Podľa generálnej riaditeľky SACR Marty Kučerovej toto podujatie má veľký význam pre našu krajinu. Väčšina odborníkov sem príde po prvý raz a keďže sú to aj publikujúci vinári, budú príspevkami do rôznych médií propagovať Slovensko. "Snažíme sa im spríjemniť pobyt aj pokiaľ ide o služby a gastronómiu," uviedla Kučerová.

Súťaž CMB sa organizuje od roku 1994. Podľa Havauxa mimo Bruselu od roku 2006, aby spoznávali iné krajiny. Patrí medzi päť najvýznamnejších vinárskych podujatí na svete. Pre Slovensko je to úspech, keďže hostiteľmi minulých ročníkov boli známe vinárske mestá ako Bordeaux, Valencia, Palermo či Lisabon.

Paralelne popri výstave CMB sa koná aj Prvá celoslovenská vinárska výstava. Zúčastní sa na nej okolo 100 výrobcov vína zo všetkých vinohradníckych oblastí Slovenska. V 20-ročnej histórii Slovenska je to počtom vystavovateľov najväčšia výstava slovenských vinohradníkov a vinárov. Budú tu aj domáci výrobcovia ušľachtilých destilátov, množstvo farmárov, producenti slovenských syrov a ďalších špecialít.

Prvá slovenská vinárska výstava je najväčšie reprezentačné podujatie organizované občianskym združením Víno zo Slovenska v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom a ďalšími partnermi a inštitúciami, ako sú Národná sieť rozvoja vidieka SR, Bratislava Tourist Board, Bratislava Region Tourism, Stredná odborná vinársko-ovocinárska škola v Modre. Na výstave budú zastúpené vínne cesty a združenia pestovateľov viniča a výrobcov vína na Slovensku - Malokarpatská vínna cesta, Tokajská vínna cesta, Nitrianska vínna cesta, Podunajská vínna cesta, Vínna cesta Záhorie, Veľkokrtíšska vínna cesta, Iprovin – združenie pestovateľov hrozna v integrovanej produkcii na Slovensku a občianske združenie Víno zo Slovenska, ktoré sa zaoberá podporou slovenských výrobcov vína a vinárskym marketingom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies