Fico zdôraznil, že Slovensko kvóty pre rozdelenie migrantov nikdy nepodporí

NETKY.SK • 15 September 2015, 15:40 • 2 min
Fico zdôraznil, že Slovensko kvóty pre rozdelenie migrantov nikdy nepodporí

BRATISLAVA - Slovensko podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) nikdy neodsúhlasí prerozdeľovanie utečencov v krajinách Európskej únie v rámci riešenia utečeneckej krízy.

slovakia

left justify in out

„Nikdy nepodporíme povinné kvóty. Nikdy, a dokonca ani vtedy, ak by sme ostali v tejto hre sami, považujeme ich za absolútne iracionálne," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii šéf kabinetu. Avizoval, že Slovensko bude trvať na zvolaní mimoriadneho summitu na úrovni premiérov a hláv štátov k tejto otázke.

 

"Dopredu oznamujem, že na tento summit pôjdem s jasným mandátom, v žiadnom prípade nesúhlasiť s povinnými kvótami," povedal Fico. Za najhoršie riešenie označil nezvolanie summitu a rozhodovanie len na úrovni rady ministrov prostredníctvom väčšiny začiatkom októbra. "V takejto závažnej a citlivej veci, ako je diktát krajine, koľko ľudí musí prijať, bez toho, aby mala možnosť si týchto ľudí vybrať, by určite mal rozhodovať summit," zdôraznil.

 

Slovensko podporuje podľa premiéra všetky kroky, ktoré Európska komisia navrhuje na riešenie príčin utečeneckej krízy. S kvótami, ktoré Fico označil za najväčšiu hlúposť, však súhlasiť nebude. Považuje ich za nálepku, o ktorej sú niektoré štáty EÚ presvedčené, že dokáže vyriešiť obrovskú krízu. "Komisia pripravila zlý a nesprávny návrh, ktorý sa týka prerozdelenia utečencov... Hovorili sme to už na jar, že nie je možné vytvárať presné schémy, ako sa budú prerozdeľovať," povedal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

 

Vláda podľa Fica naďalej trvá na tom, že 90 percent migrantov má ekonomickú motiváciu. "Nie sú to štandardní utečenci, ľudia, ktorí sa skrývajú pred vojnou alebo utekajú pred hladom, alebo inými katastrofami," tvrdí premiér odvolávajúc sa na informácie od bezpečnostných služieb. Upozornil, že každého migranta, ktorý nelegálne prekročí slovenské hranice, zadržia. Slovensko v tejto súvislosti zvýšilo aj ochranu hraníc.

 

Súčasný stav Fico označil za pravdepodobne najväčšiu humanitárnu migračnú krízu od čias druhej svetovej vojny. "Sme svedkami obrovského prílevu migrantov," uviedol s tým, že riešenie je v ochrane hraníc, zriaďovaní tzv. hotspotov, oddeľovaní ekonomických migrantov od utečencov a riešení stabilizácie v krajinách, odkiaľ prichádzajú. Podotkol tiež, že ku kríze prispievajú niektoré členské štáty EÚ, a to podporou občianskej vojny v Sýrii alebo zapojením sa do bombardovania Líbye.

 

Premiér dnes opätovne poukázal aj na bezpečnostné riziko spojené s utečeneckou krízou. "Vieme o tom, že Islamský štát organizuje prevádzačstvo ľudí a zarába na tom obrovské peniaze, ktoré sa používajú na financovanie teroristických aktivít tohto Islamského štátu." Podľa jeho slov má medzi migrantmi v Európe tiež prebiehať verbovanie pre tzv. Islamský štát.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona