Fico: Zbrojársku výrobu treba viac sústrediť v EÚ a nespoliehať sa iba na USA

NETKY.SK • 20 December 2013, 13:17 • 2 min
Fico: Zbrojársku výrobu treba viac sústrediť v EÚ a nespoliehať sa iba na USA

BRUSEL - Základná myšlienka spoločnej európskej obrany je zefektívniť činnosti a výrobu v tejto oblasti, aby bola pre členské štáty EÚ lacnejšia. Týmito slovami zhrnul dnes predseda vlády SR Robert Fico rokovania na summite EÚ v Bruseli, zamerané na obrannú a bezpečnostnú politiku Európy.

slovakia

left justify in out

Premiér na otázku TASR poznamenal, že závery rokovaní lídrov sa dajú chápať v tom zmysle, že treba zmeniť stav, keď v EÚ sa vynakladajú pomerne veľké prostriedky na obranu, a prijať opatrenia na spájanie výrobných činností, technického vybavenia, ale aj vedy a výskumu v tomto rezorte, aby to bolo pre krajiny únie v konečnom dôsledku lacnejšie.

Fico pripomenul slová predsedu Európskej komisie Josého Manuela Barrosa, ktorý na summite uviedol, že kým v Európe máme 15 rôznych typov tankov, čo si vyžaduje náročný logistický prístup a vyššie náklady na údržbu, v USA majú nižší počet typov týchto zbraní a vychádza ich to lacnejšie. 

"Zisťujeme všetci, že výroba zbraní je jednou z významných častí hospodárskeho rastu, a preto aj predstavitelia Európskej rady uviedli, že ak produkcia zbraní má a musí pokračovať, tak nech sa sústreďuje v európskom priestore," uviedol Fico. Podľa jeho slov sa Európania musia viac sústrediť na projekty, ktoré dnes nevyvíjajú, ako je projekt bezpilotného lietadla, ktorý by mal byť realizovaný v období rokov 2020-25. 

Tento a aj ďalšie projekty musí Európa presadzovať, lebo je to cesta, ako si udržať konkurencieschopnosť, a cesta, ako zadať výskumným a vedeckým pracoviskám úlohy a následne prácu firmám, ktoré to budú vykonávať, upozornil Fico na odporúčania lídrov EÚ, podľa ktorých je nevyhnutné využiť zbrojársku výrobu na podporu hospodárskeho rastu.

"Zbrojársku výrobu treba viac sústrediť v Európe, spolupracovať v rámci NATO s USA, ale už sa nespoliehať na to, že garantom bezpečnosti musia byť iba Spojené štáty, ale že to musí byť Európa ako taká," zdôraznil slovenský premiér. 

Fico skonštatoval, že slovenský zbrojný priemysel už zrejme nikdy nedosiahne výsledky, aké mal na prelome 80. a 90. rokov v rámci Československa. Zároveň však zopakoval dávnejšiu myšlienku, že sa v spolupráci s predstaviteľmi českej vlády na zahraničných trhoch bude pokúšať o oživenie značky "Made in Czechoslovakia", ktorá mala v strojárskej, ale najmä v zbrojárskej brandži vysoký cveng a bola zárukou kvality.

Premiér v tejto súvislosti spomenul možnú spoločnú česko-slovenskú misiu do Mongolska a skonštatoval, že ak sa iným krajinám podarí ponúknuť spoločnú produkciu českých a slovenských firiem, určite to bude predstavovať aj niektoré elementy zbrojárskej výroby.

Šéf slovenskej vlády v tejto súvislosti spomenul, že niektoré členské krajiny EÚ si dokážu plniť záväzky voči členstvu v NATO, keď vyčlenia dve percentá HDP na obranu. Slovenská ekonomika si to podľa jeho slov dovoliť nemôže; výdavky SR sú okolo jedného percenta, aj preto máme záujem o zdieľanie nákladov so susednými krajinami, napríklad pri spoločnej obrane vzdušného priestoru. V tomto smere Slovensko podľa neho urobilo ďalší krok smerom k Českej republike a vláda bude podporovať hľadanie spôsobov na efektívnejšie míňanie prostriedkov na obranu.

"Ak máme niektoré elementy zbrojného priemyslu, je našou povinnosťou nepozerať sa na rôzne moralistické reči, ale ponúkať ich tak, ako to robia aj iné štáty," opísal Fico možnosti zbrojárskej výroby na Slovensku.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies