Fico: Zamestnávatelia musia dbať na ochranu zamestnancov pri výkone práce

NETKY.SK • 9 Máj 2014, 15:02 • 2 min
Fico: Zamestnávatelia musia dbať na ochranu zamestnancov pri výkone práce

BRATISLAVA - Zamestnávatelia na Slovensku by nemali uprednostňovať svoje obchodné záujmy pred vykonávaním potrebných preventívnych opatrení na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Na dnešnom Pietnom spomienkovom zhromaždení pri príležitosti Svetového dňa bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci to v Bratislave konštatoval premiér Robert Fico.

slovakia

left justify in out

"Stav bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci na Slovensku v roku 2013 vo všeobecnosti nemôžeme hodnotiť ako uspokojivý. Konštatovanie platí aj pre vykonávanie prevencie a vyplýva to z poznatkov inšpekcie práce. Je nevyhnutné, aby zamestnávatelia neuprednostňovali svoje obchodné záujmy pred vykonávaním potrebných preventívnych opatrení na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia zamestnancov pri práci," povedal predseda vlády.
     

Zo zistení dozorných orgánov totiž vyplýva, že zamestnanci na Slovensku v podnikoch majú dlhý pracovný čas, nemajú dostatočný odpočinok, sú preťažovaní pracovnými úlohami a pracujú veľakrát pod stresom.
     

Pracovná úrazovosť na Slovensku má však celkovo klesajúci trend. Vlani bolo registrovaných celkove 8283 pracovných úrazov, čo predstavuje o 28 úrazov menej oproti roku 2012. V roku 2013 vzniklo 55 závažných pracovných úrazov s následkom smrti, zaevidovaných bolo 156 úrazov s ťažkou ujmou na zdraví, čo oproti roku 2012 predstavuje pokles o 11 úrazov. Najvyšší podiel pracovných úrazov sa pritom koncentroval v priemyselnej výrobe, stavebníctve, doprave a skladovaní, ako aj vo veľkoobchode a maloobchode.
     

Ako uviedol premiér, prioritou slovenskej vlády je eliminovať príčiny vzniku poškodenia zdravia zamestnancov a zvyšovať úroveň ochrany bezpečnosti a zdravia ľudí na konkrétnych pracoviskách, a to aj prostredníctvom optimalizovania pracovných podmienok.
     

Zároveň pripomenul, že v súvislosti s ochranou života a zdravia zamestnancov je potrebné riešiť aj problematiku nelegálneho zamestnávania na Slovensku. 
     

"Nelegálnym zamestnávaním je zneužívaná ťaživá situácia nezamestnaných," poznamenal Fico s tým, že v záujme vlády je s týmto problémom bojovať. "Aj preto od roku 2013 boli v inšpektorátoch práce zvýšené počty pracovných pozícií pre inšpektorov práce o 36 a boli vytvorené útvary kontroly nelegálneho zamestnávania," priblížil premiér s tým, že v súlade s Programovým vyhlásením vlády SR na roky 2012 - 2016 rezort práce pripravil a vláda schválila novely viacerých všeobecne záväzných pracovnoprávnych predpisov. "V súčasnosti sa pripravujú ďalšie významné novelizácie. Chcem oceniť aj podiel odborov na bezpečnej a zdravej práci. Vysoko si vo vláde vážime aj podnikateľov, ktorí rešpektujú pracovnoprávne povinnosti a skutočne ochraňujú zamestnancov," dodal premiér.
     

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) tiež pripomenul, že je dôležité, aby firmy dbali na ochranu svojich zamestnancov pri vykonávaní práce. "Zámer znížiť počet pracovných úrazov a chorôb z povolania je veľkou výzvou pre zamestnávateľov, aby preventívne zlepšovali pracovné podmienky a pripravovali zamestnancov na bezpečný výkon pracovných povinností," uviedol Richter.
     

Obaja predstavitelia vlády zároveň vyjadrili úprimnú sústrasť pozostalým, ktorých členovia rodín sa v minulom roku nevrátili z práce domov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies