Fico: Zámer vytvoriť jednu poisťovňu je legitímny

NETKY.SK • 23 Máj 2014, 15:25 • 2 min
Fico: Zámer vytvoriť jednu poisťovňu je legitímny

BRATISLAVA - Arbitráž potvrdila, že zámer vlády je legitímny, že nikto nám nemôže zakázať vytvoriť jednu zdravotnú poisťovňu aj tak, že by sme vyvlastnili súkromné zdravotné poisťovne, ktoré s tým nechcú súhlasiť.

slovakia

left justify in out

Uviedol v reakcii na rozhodnutie arbitrážneho tribunálu, ktorý konal na podnet vlastníka zdravotnej poisťovne Union, spoločnosti Achmea, premiér Robert Fico.

 

Arbitráž iniciovala Achmea pre hroziace vyvlastnenie súkromných zdravotných poisťovní pri zavádzaní unitárneho systému. Tribunál mal konštatovať, že koncept a implementácia verejného zdravotného poistenia je plne v rukách štátu, že tribunál nemá právo zasahovať do demokratického procesu suverénneho štátu a nemá právomoc rozhodovať o spore. 

 

"Považujem rozhodnutie arbitráže, predovšetkým za rozhodnutie, ktoré potvrdilo, že tento zámer, ktorý vláda Slovenskej republiky oznámila a na ktorom ťažko pracuje, je zámer legitímny, že každá krajina má suverénne právo sa rozhodnúť, akým spôsobom bude organizovať systém zdravotného poistenia," povedal Fico. 

 

Pripomína však, že najprv musia získať financie, aby mohli odkúpiť či vyvlastniť súkromné zdravotné poisťovne, nakoľko v súčasnosti v štátnom rozpočte zdroje na to nie sú. "Na tento účel sa pokúšame zbaviť niektorých štátnych aktív, ktoré pre nás nemajú žiadny zmysel," uviedol premiér. Ako tvrdí, odmieta, aby si majitelia zdravotných poisťovní odoberali časť zo zdravotných odvodov ako vlastný zisk. Podotýka, že na vykrytie nákladov majú správny fond. "Všetky peniaze, ktoré ľudia pošlú do zdravotných poisťovní, s výnimkou správneho fondu, sa musia vrátiť naspäť do slovenského zdravotníctva a nie na jachty, lietadlá alebo nejaké iné nezmysly pre ľudí, ktorí vlastnia tieto súkromné zdravotné poisťovne," povedal Fico. 

 

Hovorca spoločnosti Achmea Bert Rensen tvrdí, že dôvodom, prečo sa pre arbitráž rozhodli, bola snaha zabrániť vytvoreniu jednej zdravotnej poisťovne a ochrániť tak Union pred vyvlastnením. Podľa jeho slov tento cieľ dosiahli. "Najlepšie to demonštruje skutočnosť, že arbitrážny tribunál rozhodol, že nemá právomoc rozhodnúť, a to najmä z dôvodu, že už neexistuje konkrétna hrozba vyvlastnenia, a preto už nie je žiadny konkrétny problém, ktorým by sa mal zaoberať," skonštatoval Rensen. 

 

Projekt jednej poisťovne je nateraz pozastavený, práve pre chýbajúce finančné krytie. Jedna štátna poisťovňa mala pritom podľa pôvodných plánov vlády fungovať už v tomto roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies