Fico: Za problémy subdodávateľov stavebných firiem môžu pravicové strany

NETKY.SK • 12 Február 2015, 15:59 • 2 min
Fico: Za problémy subdodávateľov stavebných firiem môžu pravicové strany

BRATISLAVA - - Za súčasné problémy subdodávateľov veľkých stavebných firiem, ktorým neboli preplatené faktúry, sú zodpovední predstavitelia niektorých pravicových strán.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to premiér Robert Fico (Smer-SD) v súvislosti s dnešnými vyjadreniami predstaviteľov strany Most-Híd Bélu Bugára a Lucie Žitňanskej. Obaja kritizovali vládu za to, že doteraz nebola prijatá legislatíva na ochranu malých veriteľov pri reštrukturalizácii firiem Doprastav a Váhostav.
     

"Farizejstvo a pokrytectvo pravicových strán, ktoré boli súčasťou bývalej vlády Ivety Radičovej, nemá hraníc. Počas predchádzajúceho volebného obdobia totiž populisticky prišli s filozofiou lacných diaľnic, pričom akceptovali extrémne nízke ceny zo strany dodávateľov, za ktoré nebolo možné tieto diaľnice postaviť," uviedol pre TASR premiér s tým, že Smer-SD ako opozičná strana vtedy varovala pred dôsledkami takejto cenovej politiky.
     

Podľa Fica súčasné udalosti potvrdzujú, že politici ako Ján Figeľ (vtedajší minister dopravy), Lucia Žitňanská, ktorá bola ministerkou spravodlivosti, či Béla Bugár ako vtedajší podpredseda parlamentu nesú zodpovednosť za dôsledky tejto zlej cenovej politiky. "Smer-SD nebude mlčky tolerovať výkriky týchto ľudí, ktorí, keď mohli konať, tak nekonali, a keď nemôžu, otravujú spoločnosť svojimi geniálnymi nápadmi. Vláda pripravuje relevantnú odpoveď na danú situáciu," avizoval premiér.
     

Zároveň doplnil, že časť opatrení v prospech firiem už obsahuje aj prvý sociálny balíček. "Ide o možnosť platby dane z pridanej hodnoty až po zaplatení faktúry. Zároveň na novelách príslušných zákonov pracuje aj ministerstvo spravodlivosti," dodal Fico.
     

Strana Most-Híd je však presvedčená, že vláda sa nečinne prizerá na "ožobračovanie" živiteľov rodín cez reštrukturalizácie stavebných spoločností. Dôkazom toho má byť aj odmietnutie návrhu novely zákona o konkurze a reštrukturalizácii, ktorý poslanci vládnej strany Smer-SD už dvakrát v parlamente odmietli.
     

Podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská v ňom navrhovala, aby nezabezpečení veritelia dostali po reštrukturalizácii zaplatených minimálne 50 % pohľadávok. Taktiež chcela docieliť, aby títo veritelia nemohli byť neférovo odblokovaní z konania pri hlasovaní o podobe reštrukturalizačného plánu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies