Fico vyzýva Procházku, aby hovoril s Kubíkom o neuplatnení pohľadávky

NETKY.SK • 16 Júl 2015, 10:36 • 2 min
Fico vyzýva Procházku, aby hovoril s Kubíkom o neuplatnení pohľadávky

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) vyzýva lídra Siete Radoslava Procházku, aby osobne dohodol zrušenie pohľadávky 8,4 milióna eur voči mestu Martin, ktorú drží právnik Peter Kubík. Tomu bol Procházka pred dvadsiatimi rokmi na svadbe za svedka. Ak sa to šéfovi Siete nepodarí, vláda je podľa premiéra pripravená zasiahnuť.

slovakia

left justify in out

"Ak pán primátor Martina a podpredseda Siete Andrej Hrnčiar hovorí, že pohľadávka je amorálna a ak má takýto názor aj pán Procházka, teda osobný priateľ držiteľa pohľadávky, najjednoduchšie riešenie je, aby sa pán Procházka s týmto človekom stretol a povedal mu, aby pohľadávku neuplatňoval," navrhol Fico s tým, že takýto postup je stokrát efektívnejší, ako si pýtať od štátu 8,4 milióna eur. "Ak to nevyriešia, je tam veľké podozrenie, že chcú na úkor štátu získať nejaké peniaze," myslí si.

 

Ak sa to Procházkovi nepodarí vybaviť, podľa Fica nastúpi vláda a bude hľadať nejaké riešenie. "Napríklad nedávno sme dali Bratislave bezúročnú pôžičku, riešili sme dlhoročný problém v Žiline. Ak má Martin nejaký vážny problém, poďme sa naň pozrieť, ale najskôr musíme odstrániť všetky podozrenia, ktoré sú veľmi hlboké. Za všetko nesie zodpovednosť strana Sieť a nech sa na mňa neobracajú, kým nevyužijú všetky možnosti na riešenie problému. Je to súkromný obchodný spor medzi mestom Martin a súkromnou osobou," odkázal.

 

Podľa Fica je tiež zaujímavý fakt, že aj keď je samotný spor starší a vznikol dávno pred vznikom Siete, Kubík odkúpil pohľadávku voči Martinu od schránkovej firmy len nedávno, keď už Sieť existovala a Hrnčiar bol primátorom. Procházka pre Denník N potvrdil, že bol Kubíkovým svedkom. Zdôraznil však, že to bolo pred 20 rokmi a odvtedy sa ich cesty rozišli.

 

Mesto Martin musí podľa rozsudku Najvyššieho súdu SR z 26. februára 2015 v kauze Lyžiarske stredisko Martinské hole, a. s., zaplatiť 8,4 milióna eur firme PK Faktoring právnika Petra Kubíka. Mesto sa obrátilo na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorý podal voči rozsudku mimoriadne dovolanie, a zároveň požiadalo o odklad vykonateľnosti. Uznesenie o odklade vykonateľnosti vydal senát Najvyššieho súdu 19. júna.

 

Za bývalého primátora Stanislava Bernáta malo mesto Martin v roku 1995 vložiť do spoločnosti Lyžiarske stredisko Martinské hole nepeňažný vklad v podobe martinského hotela Turiec a chaty Magistrát. V roku 2002 štatutárni zástupcovia Lyžiarskeho strediska Martinské hole zažalovali mesto Martin a žiadali zaplatiť vyše 103 miliónov slovenských korún (3,42 milióna eur).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona