Fico vyzval Figeľa, aby ústavným zákonom zakázali zisk poisťovniam

NETKY.SK • 22 Marec 2015, 14:33 • 2 min
Fico vyzval Figeľa, aby ústavným zákonom zakázali zisk poisťovniam

BRATISLAVA – Poďte do ústavného zákona o zákaze zisku zdravotných poisťovní, vyzval dnes premiér Robert Fico (Smer-SD) šéfa opozičnej strany KDH Jána Figeľa.

slovakia

left justify in out

"Dajme si teraz ruku na to, že prijmeme ústavný zákon o zákaze zisku zdravotných poisťovní," apeloval viackrát na Figeľa predseda vlády v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Podľa Fica v súčasnosti zostáva súkromným zdravotným poisťovniam 18 až 20 percent zo zdravotného poistenia, ktoré míňajú na svoje náklady a tiež aj na profity poisťovní. Hoci ústavný súd rozhodol, že zdravotným poisťovniam nie je možné zakázať zisk z určitých dôvodov, podľa premiéra existuje možnosť, ako tak spraviť a rešpektovať pri tom aj nálezy súdu.

 

Rozhodnutia európskych inštitúcií totiž hovoria, že peniaze, s ktorými nakladajú zdravotné poisťovne, sú verejné zdroje. Fico tak hovoril napríklad o tom, že by mali súkromné zdravotné poisťovne možnosť vytvoriť si správny fond, do ktorého pôjdu dve alebo tri percentá zdrojov zo zdravotného poistenia. Z nich budú riadiť danú spoločnosť, čiže hradiť náklady na jej fungovanie. Všetky ostatné financie, ktoré dostanú z odvodov zamestnancov a zamestnávateľov, by sa však vrátili späť do slovenského zdravotníctva.

 

"Dá sa to riešiť len cez ústavný zákon, poďte ho s nami schváliť. Lebo my na to ústavnú väčšinu nemáme, máme 83 poslancov," vyzýval Fico šéfa kresťanských demokratov. Figeľ mu však odpovedal s tým, že o tom treba diskutovať, lebo je to väčšia a zložitejšia téma.

 

"Chcem chrániť pacientov a pacientov viac ohrozuje rozkrádanie v zdravotníctve. Poďme riešiť rozkrádanie a s tým môže súvisieť viacero systémových opatrení," reagoval Figeľ. Takým systémovým opatrením môže byť podľa neho aj riešenie vo vzťahu k poisťovniam. "Ale dnes je v zdravotníctve skôr korupcia, netransparentnosť, predraženia, a preto niet peňazí," zdôraznil predseda KDH.

 

On sám je za primeraný zisk zdravotných poisťovní, aby ich motivoval k súťaži a ku kvalite v zdravotníctve. Hovoril tak napríklad o regulácii zisku, na túto tému by však podľa neho mala byť odborná diskusia. "Som presvedčený, že zásahy majú byť udržateľné, systémové, dlhodobé a v prospech pacienta. K tomuto sa hlásim," dodal Figeľ.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies