Fico: Vytvorenie vlády národnej jednoty je momentálne "mission impossible"

NETKY.SK • 21 Marec 2015, 10:23 • 2 min
Fico: Vytvorenie vlády národnej jednoty je momentálne "mission impossible"

BRUSEL/BRATISLAVA – Slovenského premiéra Roberta Fica potešilo priznanie niektorých krajín k tomu, že niektoré členské štáty Európskej únie môžu za to, v akom stave je v súčasnosti Líbya.

slovakia

left justify in out

Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii v Bruseli po skončení dvojdňového summitu Európskej rady.

"Jednoducho krajina sa rozbila a nechala sa tak," podotkol s tým, že EÚ zatiaľ nemá žiadne riešenie, keďže tam nefunguje štát ani štátne štruktúry a prebieha množstvo ozbrojených konfliktov. "Je nejaká ideálna politická predstava o vláde národnej jednoty, ale myslím si, že to je v tomto okamihu 'mission impossible'," konštatoval.

 

Skôr podľa neho pôjde o úsilie, ako v Líbyi utlmiť násilie, zabíjanie ľudí či vytváranie rôznych teroristických základní. Pripomenul poslednú udalosť, ktorá sa stala v stredu v Tunise, kde ozbrojení páchatelia zastrelili pri útoku na múzeum Bárdú 23 ľudí, predovšetkým zahraničných turistov. Dvaja z páchateľov absolvovali výcvik v džihádistickom tábore v susednej Líbyi. Fico v tejto súvislosti poznamenal, že nikto nechce, aby sa z Líbye stal teroristický štát, ktorý by plne kontrolovali extrémisti z Islamského štátu. "Je to téma, ktorá podľa všetkého mnohých mrzí, pretože si uvedomili, že ľahko je niečo urobiť a potom jednoducho nechať krajinu tak. A tá je v katastrofálnom stave," uzavrel.

 

Líbya bola dnes témou druhého dňa summitu EÚ. V tejto krajine už niekoľko mesiacov paralelne fungujú dve vlády a dva parlamenty. Legálne zvolená vláda i poslanecký zbor sa museli uchýliť do Tobruku. V Tripolise naopak pôsobí vláda, ktorú vymenoval predchádzajúci parlament kontrolovaný islamistami.

 

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok nepodporili myšlienku možnej vojenskej intervencie v krajine. Sú toho názoru, že bojujúce frakcie musia najskôr dospieť k prijateľnej dohode o vláde národnej jednoty v rámci politických rokovaní prebiehajúcich pod dohľadom OSN.   

 

Chaos, ktorý zavládol v Líbyi štyri roky po zvrhnutí režimu Muammara Kaddáfího umožnil rozmach skupín, ako sú Islamský štát alebo Ansar aš-Šaría. Tie na územiach pod svojou kontrolou ilegálne obchodujú s ropou a zbraňami.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies