Fico: Vysoká nezamestnanosť na Slovensku súvisí aj s Rómami

NETKY.SK • 28 Jún 2013, 18:30 • 2 min
Fico: Vysoká nezamestnanosť na Slovensku súvisí aj s Rómami

BRUSEL - Vysoká miera nezamestnanosti je na Slovensku zapríčinená aj veľkým počtom rómskeho obyvateľstva. Bez tejto reality by SR dosahovala mieru ľudí bez práce na úrovni Maďarska či iných okolitých štátov. Uviedol to predseda vlády SR Robert Fico v Bruseli po ukončení summitu EÚ, s odkazom na snahy EÚ bojovať proti vysokej miere nezamestnanosti u mladých ľudí.

slovakia

left justify in out

Na otázku novinárov, prečo použil Rómov ako príklad v úvahách o nezamestnanosti v našej krajine, premiér odpovedal, že ide o realitu, keďže na Slovensku žije okolo 500.000 Rómov, spomedzi ktorých mnohí nie sú v stave zaradiť sa do pracovného procesu. "Ak to porovnáme s Českou republikou alebo s Maďarskom, tak nikde nie je takáto veľká entita bez vzdelania, bez možnosti rekvalifikácie," vyhlásil Fico. Podľa jeho slov treba mať na zreteli, že väčšina Rómov nemá prácu, ale mnohí z nich pracovať ani nechcú. "Nebudem s tým chodiť ako po črepinách a tváriť sa, že nemáme 500 000 Rómov. Vieme, aká je kvalita života týchto ľudí v osadách. Zaradiť ich do zamestnania je jednoducho nemožné a ja mám právo pomenovať situáciu tak ako ju vidím," povedal premiér na tlačovej besede s novinármi.

Podľa jeho slov Slovensko už vyše 20 rokov bezúspešne rieši rómsku problematiku a možno to potrvá ešte ďalších 20 rokov. Preto je - ako uviedol - nevyhnutné riešiť tento problém nie na národnej, ale na celoeurópskej úrovni. Z hľadiska eurofondov určených na boj proti nezamestnanosti mládeže, Fico zdôraznil, že jeho vláda má záujem podporovať predovšetkým tých ľudí, a tých mladých, ktorí chcú pracovať, majú nejakú mieru vzdelania a sú prínosom pre trh práce. "My sme špecifická krajina vzhľadom na veľký počet Rómov a vzhľadom na to, v akom stave sú, a že sú ťažko zamestnateľní," skonštatoval Fico.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies