Fico: Výsledky referenda na Kryme nemôže Slovensko rešpektovať

NETKY.SK • 10 Marec 2014, 16:51 • 2 min
Fico: Výsledky referenda na Kryme nemôže Slovensko rešpektovať

BRATISLAVA - Výsledky nedeľňajšieho (16. marca) referenda na Kryme nemôže Slovensko rešpektovať. Ako počas rokovania dnešného rozšíreného zahraničného výboru NR SR uviedol premiér Robert Fico, lídri Európskej únie sa na minulotýždňovom summite v Bruseli zhodli na tom, že je v rozpore s ústavou Ukrajiny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"To je oficiálne stanovisko Európskej rady," uviedol s tým, že sa na tom zhodli všetky prítomné štáty EÚ, medzi ktorými bolo aj Slovensko.
      

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák dodal, že uskutočnenie plebiscitu zásadne zmení situáciu k horšiemu. "Prebieha veľmi intenzívne diplomatické úsilie o to, aby sa našlo riešenie," poznamenal s tým, že v pondelok 17. marca sa stretnú ministri zahraničných vecí EÚ, pričom nie je vylúčené tohtotýždňové mimoriadne stretnutie vrcholných predstaviteľov únie. Rozhodnutie krymského parlamentu o vypísaní referenda bude posudzovať aj Benátska komisia.
      

Lajčák upozornil na to, že ľudové hlasovanie o pripojení sa tohto polostrova k Rusku by nesmierne skomplikovalo situáciu a hľadanie politického riešenia. "Bola by to taká závažná zmena faktického stavu, že by hľadanie východiska prostredníctvom rokovaní bolo nesmierne skomplikované," zdôraznil.
      

Autonómny krymský parlament 6. marca prijal rozhodnutie o vypísaní referenda na 16. marca. Občania sa budú vyjadrovať k dvom otázkam: či sa Krymský polostrov, ktorý je v súčasnosti integrálnou súčasťou Ukrajiny, má stať súčasťou Ruska s právami subjektu Ruskej federácie, alebo či sa má obnoviť účinnosť ústavy republiky Krym z roku 1992 a štatút Krymu ako súčasti Ukrajiny.
      

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov podpísal 7. marca výnos, ktorý pozastavil účinnosť tohto uznesenia. Uvádza sa v ňom, že rozhodnutie krymského parlamentu protirečí viacerým článkom ústavy Ukrajinskej republiky. Tá deklaruje, že suverenita Ukrajiny sa týka celého jej územia a všetkých jej častí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies