Fico: Výsledky maďarského referenda rešpektujeme a považujeme ho za legitímne

NETKY.SK • 7 Október 2016, 16:37 • 2 min
Fico: Výsledky maďarského referenda rešpektujeme a považujeme ho za legitímne

BRATISLAVA – Výsledky maďarského referenda o kvótach plne rešpektujeme a považujeme referendum za legitímny a demokratický nástroj. Povedal to dnes predseda slovenskej vlády a zároveň premiér krajiny, ktorá predsedá EÚ, Robert Fico na spoločnom vyhlásení s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, ktorý pricestoval na pracovnú návštevu SR.

slovakia

left justify in out

Počas pracovného obeda premiéri rokovali predovšetkým o európskych témach, nevynechali však ani bilaterálne vzťahy, ktoré Robert Fico označil za doteraz najlepšie. "Bilaterálne slovensko-maďarské vzťahy sa rozvíjajú vo všetkých oblastiach v pozitívnej atmosfére a, to chcem podčiarknuť, sú historicky na najlepšej úrovni," uviedol slovenský premiér. Predseda maďarskej vlády taktiež informoval slovenského partnera o úmysle zmeniť maďarskú ústavu, čo Slovensko, ako uviedol Fico, plne rešpektuje a berie na vedomie. Orbán navrhne novelu ústavy, v ktorej bude zakotvená vôľa občanov vyplývajúca z referenda o utečeneckých kvótach.

 

Slovenský premiér ubezpečil Orbána, že slovenské predsedníctvo venuje migračnej téme obrovskú energiu. Ocenil, že v súčasnosti sa v rámci migračnej témy sústreďuje predovšetkým na dva základné ciele – na absolútnu ochranu vonkajších hraníc Schengenu a zastavenie prílevu migrácie do Európy. "Tak rokovanie premiérov na summite, ako aj stretnutie na neoficiálnom summite v Bratislave potvrdzuje, že povinné kvóty sa stávajú mŕtvou politickou témou," konštatoval Robert Fico.

 

Podľa jeho slov na legislatívne iniciatívy, ktoré predložila Európska komisia, bude musieť reagovať zasadnutie ministrov vnútra, ktoré sa bude konať 13. októbra, ako aj oficiálny summit v Bruseli (20.-21. októbra). "Chceme túto legislatívu Komisie vidieť vo svetle postojov premiérov a prezidentov. Vyslovujem presvedčenie, že už 13. októbra na stretnutí ministrov vnútra sa veľmi aktívne začne pracovať na alternatívach k tomu, čo predložila Európska komisia," povedal, pričom zároveň dodal, že je rovnako presvedčený, že tento kompromis bude spoločným výsledkom tak Komisie, ako aj premiérov, hláv štátov a ďalších inštitúcií EÚ.

 

Maďarský premiér napriek svojim vyjadreniam bezprostredne po bratislavskom summite o jeho neúspechu, ho tentoraz označil za úspešný. "Spomínam na to, aký úspešný summit ste tu v Bratislave usporiadali, kde sa jasne ukázalo, že všetci predsedovia vlád EÚ sú na jednej lodi," povedal. Ako uviedol, na Slovensko pricestoval kvôli tomu, aby premiéra Fica oboznámil s výsledkami referenda, ktoré sa uskutočnilo v nedeľu (2. októbra).

 

Od roku 1990 podľa neho na žiadnom referende, čo sa týka zmeny politického systému v Maďarsku, nebola taká účasť ako na tomto poslednom. "Vzhľadom na to, že maďarská ústava má veľmi prísne pravidlá, čo sa týka referenda, teraz sa stalo, že 3,3 milióna obyvateľov vyjadrilo svoju vôľu jednomyseľne a toto rozhodnutie nemôžeme nechať bez povšimnutia," vysvetlil. Myslí si, že keďže referendum nebolo natoľko úspešné, aby bolo prijaté, musí túto záležitosť vyriešiť maďarský parlament. "V otázke, s kým máme spoločne žiť, musí rozhodnúť jedine maďarský parlament. Ústavu nechceme upraviť, ale doplniť tým, že Maďarsku nikto nemôže prikázať nejaké kvóty," zdôraznil Orbán.

 

Ako uviedol, cieľom jeho pracovnej návštevy bolo ubezpečenie premiéra Fica o tom, že uvedené doplnenie ústavy bude stále v súlade s európskou ústavou. Ďalším cieľom jeho cesty bolo požiadanie premiéra Fica o to, aby sme sa na základe predchádzajúceho záväzku predsedov vlád zo začiatku tohto roka približne do 15. novembra vrátili k schengenskému systému. "To znamená, že vonkajšie hranice musíme ochrániť a dočasné hranice, ktoré boli vybudované v rámci schengenského priestoru, musíme zbúrať," vysvetlil.

 

Posledným cieľom jeho návštevy bolo vyslovenie uznania Slovensku. "Z pohľadu Maďarska sa Slovensko nachádza v úspešnej dobe," uviedol Orbán. Zároveň upozornil na to, že úspechy neprišli samy od seba, ale sú výsledkom práce ľudí a ľahko by ich mohol zničiť systém kvót, ktorý nemá hornú hranicu a je povinný. "Európa nie je priechodným domom, ani Maďarsko a ani Slováci sa nechcú stať priechodným domovom. Nechcem ani teroristické činy, ani iné nevhodné správanie. Chceme zachovať bezpečnosť našich občanov a dosiahnuté úspechy," dodal.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies