Fico: Vyslanie policajtov do Maďarska je významný príspevok

NETKY.SK • 14 Október 2015, 14:09 • 2 min
Fico: Vyslanie policajtov do Maďarska je významný príspevok

BRATISLAVA – Slovensko pošle na ochranu maďarsko-srbskej hranice 50 policajtov.

slovakia

left justify in out

Podľa premiéra Roberta Fica ide o konkrétny príspevok na ochranu vonkajšej schengenskej hranice. Vyhlásil to po rokovaní Bezpečnostnej rady a rokovaní vlády. Ako ho doplnil minister vnútra Robert Kaliňák, okrem policajtov zo Sobraniec, Banskobystrického, Košického a Nitrianskeho kraja, z ktorých väčšina hovorí po maďarsky, pošleme do Maďarska aj 17 ľahkých terénnych vozidiel.


Maďarsko-srbskú hranicu chránia aj českí a poľskí policajti. Keďže Slovensko vybralo policajtov z pohraničných regiónov, mohli by tak tvoriť akýsi komunikačný most medzi českými, poľskými a maďarskými policajtmi. Podľa Fica ide o významný príspevok V4 na ochranu vonkajšej hranice. Ako dodal, hoci vyslanie policajtov na územie druhého štátu je v súlade s európskym právom, v praxi sa nestáva často, že by k takému kroku skutočne došlo. Toto rozhodnutie majú spečatiť podľa Fica premiéri V4 pred summitom v Bruseli, ktorí sa začína vo štvrtok. Slovenskí vojaci by mali na maďarsko-srbskej hranici hliadkovať od 20. októbra, podľa Fica túto pomoc o mesiac nato vyhodnotia.


Slovensko je takisto ochotné poslať odborníkov do hot-spotov, čiže miest, kde sa migranti identifikujú. Tie podľa Kaliňáka momentálne nefungujú. Spomenul napríklad kritiku Belgicka, ktoré tvrdí, že jeden deň sa migranti zaregistrujú a na druhý deň zmiznú. „Na hot-spoty vynaložíme ďalšie milióny eur, ale výstupy budú štatistické údaje o utečencoch a nelegálnych migrantoch, ale nikto nebude vedieť, kde tí ľudia sú, kam sa podeli,“ povedal Kaliňák. Ako potvrdil, do Talianska už odišiel jeden pracovník migračného úradu a momentálne pripravujeme ďalších. Tých vyberáme podľa požiadaviek, napríklad má ísť o odborníkov na odoberanie odtlačkov či falošné doklady.


Fico potvrdil, že dnes na vláde hovorili aj o pomoci tretiemu sektoru, Výzve k ľudskosti. Ministerstvo financií má cez Tipos podľa Fica vyčleniť 500-tisíc eur a peniaze majú ísť organizáciám ako Magna – Deti v núdzi, Človek v ohrození či Slovenskej katolíckej charite. Vláda je takisto pripravená pomôcť materiálne či finančne. O konkrétnej pomoci a spolupráci má vládny kabinet podľa Fica rozhodnúť budúcu stredu na rokovaní vlády.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies