Fico: Výnimka v obstarávaní núdzových zásob bola omylom

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 15:06 • 2 min
Fico: Výnimka v obstarávaní núdzových zásob bola omylom

BRATISLAVA – Normálna ľudská chyba - to je dôvod, prečo sa do zákona o núdzových zásobách ropy dostalo ustanovenie, ktoré by mohlo vyvolávať pochybnosti. Takto premiér Robert Fico (Smer-SD) vysvetlil výnimku, na základe sa mala obmena alebo zámena akýchkoľvek štátnych rezerv uskutočňovať mimo zákona o verejnom obstarávaní.

slovakia

left justify in out

Poslanci ju nakoniec zo zákona odstránili, a to tým, že k zákonu prijali pozmeňovací návrh opozičného poslanca za OĽaNO Igora Matoviča. "Bolo nejaké ustanovenie, ktoré vyvolávalo pochybnosti, bolo vypustené," skonštatoval Fico. Nevidí v tom žiaden problém a takýchto situácií bolo podľa jeho slov v Národnej rade (NR) SR už "na mraky".

Právnu normu pripravila Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) a plénu ju predniesol minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Výnimka unikla aj tým, ktorí zákon pripomienkovali. "Niekedy aj v medzirezortnom pripomienkovom konaní môže niečo ujsť. To je normálna ľudská chyba," dodal Fico. 

Dôležité je podľa neho to, že v parlamente poslanci uznali, že by toto ustanovenie vyvolávalo pochybnosti, a preto bolo zo zákona vypustené. Tento omyl sa pritom podľa neho vôbec netýkal podstaty zákona. Samotnou novelou zákona sa totiž zavádza do praxe prevzatie správy núdzových zásob ropy Agentúrou pre núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov, čo má významne pomôcť štátnemu rozpočtu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies