Fico vyjadril záujem vlády podpísať memorandum na získanie 17 % akcií v SE

NETKY.SK • 18 November 2015, 16:21 • 2 min
Fico vyjadril záujem vlády podpísať memorandum na získanie 17 % akcií v SE

BRATISLAVA - Vláda SR má záujem podpísať pri prevode 33-% akcií Slovenských elektrární (SE) spoločnosti Enel memorandum o porozumení, v ktorom si uplatní opciu na získanie 17 % akcií SE po dokončení tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach (EMO34).

slovakia

left justify in out

Uviedol to na tlačovej konferencii premiér Robert Fico (Smer-SD) v súvislosti s materiálom Informácia o posúdení možnosti navýšenia majetkovej účasti štátu v spoločnosti SE, ktorý dnes ako čiastočne nesprístupňovaný prerokoval vládny kabinet. "Ak spoločnosť Enel, ktorá je väčšinový majiteľ SE, predá časť svojich akcií teraz, chceme tento krok využiť na to, aby sme mali v rukách záväzný právny dokument, ktorý nás bude oprávňovať po dokončení tretieho a štvrtého bloku odkúpiť 17 % akcií Slovenských elektrární," priblížil predseda vlády.

 

To by podľa Fica znamenalo, že štát by celkove získal 51 % akcií SE. "Podmienka je, že sa tak stane až po dokončení dostavby tretieho a štvrtého bloku, pretože za jeho dokončenie musí niesť zodpovednosť naďalej spoločnosť Enel, ktorá má väčšinový balík akcií SE a rozhodla sa, že sa s ním podelí s nejakým iným investorom, o ktorom momentálne rokuje," doplnil. "Podobne ako v prípade Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) aj v SE budeme mať záujem vstúpiť do samotnej akcionárskej zmluvy a ešte aj posilniť postavenie štátu, aby zodpovedalo jeho percentám," dodal premiér.

 

Šéf Enelu Francesco Starace dnes na Capital Markets Day v Londýne uviedol, že zmluva o predaji časti podielu v SE medzi talianskym Enelom a českou spoločnosťou Energetický a průmyslový holding (EPH) by mala byť uzatvorená do konca tohto roka. Následne sa do dvoch až troch mesiacov uskutoční záverečný krok transakcie, tzv. closing predaja prvej časti vlastnenej Enelom. Na otázku o výške medializovaného podielu (33 %), ako aj cene zaň vo výške 350 miliónov eur, Starace neodpovedal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies