Fico: Vstup Chorvátska do Eúropskej únie bol správnym krokom

NETKY.SK • 1 Júl 2013, 06:27 • 2 min
Fico: Vstup Chorvátska do Eúropskej únie bol správnym krokom

ZÁHREB - Vstup Chorvátska do Európskej únie bol správnym krokom. Slovensko podporí aj jeho členstvo v Schengenskom priestore. Novinárom to dnes v lietadle povedal slovenský premiér Robert Fico počas návratu zo Záhrebu, kde sa zúčastnil na oslavách vstupu Chorvátska do Európskej únie. Od dnešného dňa je Chorvátsko 28. členom bloku.

slovakia

left justify in out

"To je pravda, že Chorvátsku sa nedarí ekonomicky. Napriek tomu chcem zablahoželať Chorvátsku, pretože želám každej jednej krajine, aby vstúpila do EÚ čo najrýchlejšie. Môžem to ilustrovať na Slovensku. Členstvo Slovenska v tejto inštitúcií bolo doteraz veľmi úspešné - ekonomicky, sociálne aj finančne. Preto verím, že rovnako bude hodnotiť aj Chorvátsko po niekoľkých rokoch svoje členstvo," konštatoval Fico.

Svoju prítomnosť na oslavách v Záhrebe komentoval slovami, že je to o symboloch: "My to tak nevnímame, ale keby takáto bola akcia u nás na Slovensku, tak tiež pozeráme na zoznam premiérov, ktorí prišli, ktorí nie. Ani by ste neverili, ako to ovplyvňuje vzájomné vzťahy."

Premiér poznamenal, že Slovensko intenzívne podporovalo členstvo Chorvátska v Únii: "Boli sme prvou krajinou, ktorá ratifikovala prístupovú zmluvu medzi Chorvátskom a EÚ. Nakoniec Slováci považujú Chorvátsko za svoju druhú domovinu. V roku 2012 navštívilo Chorvátsko okolo 350.000 Slovákov ako turisti, takže naše vzťahy sú úplne excelentné."

Robert Fico pripomenul, že Slovensko zároveň od 1. júla tohto roku otvorilo Chorvátsku pracovný trh. "Chceme, aby toto bolo bežnou súčasťou vzťahov medzi členskými štátmi EÚ. Ako viete, Slovinci neotvorili Chorvátom pracovný trh. Verím, že naše vzťahy sú veľmi dobré a budú naďalej dobré. Mám osobne dobré vzťahy s chorvátskym premiérom. Celkovo, keď si zoberieme aj slovenských a chorvátskych diplomatov, tie vzťahy boli vždy nadštandardné."

Premiér dodal, že Slovensko bude určite podporovať vstup Chorvátska aj do Schengenského priestoru. "Rovnaký názor máme aj na Bulharsko a Rumunsko, pretože schengen treba rozširovať. Je to jedna z najväčších vymožeností EÚ, ak zrušíte hraničné priechody a môžete cestovať bez akýchkoľvek obmedzení. Z tohto dôvodu vítame každú krajine v Schengenskom priestore."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies